GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.01.29.

2014. jan. 29.


    https://www.ironfx.com/hu/register?utm_source=122494&utm_medium=ib_link&utm_campaign=IB
  • A török központi bank felülmúlta a várakozásokat azáltal, hogy több mint kétszeresére emelte (4,5%-ról 10%-ra) az irányadó kamatlábat a tegnapi késő esti értekezletén, továbbá több alapkamatlábat megemelt. A mozgás különösen jelentős volt, mivel Erdogan miniszterelnök tegnap elmondta, hogy ellene van a magasabb kamatlábaknak, de a központi bank szembeszállt kívánságával. A TRY azonnal 2,6%-kal erősödött, de ez csak a két hete tartó gyengülést törölte el, és a deviza továbbra is a világ második leggyengébben teljesítő devizája az utóbbi egy-két hónapban (az ARS után, amelyet leértékeltek). Mindazonáltal az a tény, hogy hajlandó volt ezen lépéseket megtenni (ami azután következett be, hogy India tegnap meglepetésszerűen megemelte kamatlábait), javította a piaci hangulatot, és ma reggel a legtöbb ázsiai részvénypiacon emelkedés volt tapasztalható. A kockázatra érzékeny devizák (NOK, AUD és NZD) erősödtek; a biztonsági befektetési devizák közül a JPY és a CHF gyengült. Ebben az összefüggésben a kanadai dollár gyengesége kiemelkedően jelzi a deviza körül kialakult negatív hangulatot. (az AUD és az NZD esetleg fellendült azon jelentés hatására, hogy a magas hozamú alap befektetőit kisegélyezik, ezáltal elkerülik az ország lehetséges hitelválságát.) A feltörekvő piacok legtöbb általunk követett országában is emelkedés volt tapasztalható: az INR, a ZAR, az MXN és az IDR mind legalább 1%-kal erősödtek. A RUB és a CZK azonban csökkent, ami jelzi, hogy problémáik inkább egyedi jellegűek.
  • Ha azonban a feltörekvő piacok közelmúltbeli problémáival kapcsolatos küzdelem a feltörekvő piacok országaiban fennálló monetáris feltételeinek általános szigorítását teszi szükségessé, akkor az valószínűleg lelassítja a globális növekedést. Ebben az összefüggésben nem tudom, hogy a nagy volatilitású béta G10 devizák emelkedése meddig folytatódik. Ezenkívül, a feltörekvő piacok hajlandóak-e fundamentális reformokat véghezvinni, amelyek megújítják a befektetők bizalmát? A független központi bankok esetleg hajlandóak erre, de az, hogy a kormányok ezt megtennék-e, az más kérdés. Nem hiszem, hogy vége lenne a feltörekvő piacok problémáinak.
  • Amint tegnap említettem, az euró pozitív korrelációban áll a török lírával, az EUR/USD pár azonban valamelyest csökkent. Ennek oka az egyik német lapban megjelent történet lehet, amely szerint a német alkotmánybíróság áprilisig elnapolja az eurozóna segélyrendszerének törvényességével kapcsolatos döntését, mivel a nyolc bíró között „jelentős nézeteltérés” mutatkozott. A döntést kezdetben tavaly októberben, a német választások után várták. Minél tovább húzódik az ügy, annál kevésbé valószínű, hogy a bíróság beleegyezik a német kormány kérésébe egy olyan szabályozásért, amely alátámasztja a segélygépezetet. A bíróság kényszerítheti a német intézményeket, hogy vonják vissza a támogatást az EU-ban végzett tevékenységekből, aminek hatására a rendszer teljesen elveszítené a piac bizalmát, és talán újabb válságot idézhetne elő az eurozóna területén. Ez potenciálisan nagyon súlyos probléma, amely figyelmet követel. Ez potenciálisan jelentősen negatív hatást gyakorol az euróra. 
  • A mai fókuszban természetesen az FOMC értekezlet áll. A piac szerint az értekezlet után szokásos nyilatkozat várható. A Fed beszédet tartó hivatalnokainak nyilatkozatából következtetve várhatóan azonos ütemben tovább folytatják a kötvényvásárlások fokozatos csökkentését. Az utóbbi értekezlet óta a gazdasági adatok vegyesek, ám általánosságban pozitívak voltak; bár a decemberi foglalkoztatási adatok csalódást keltőek voltak, valószínű, hogy a hónap második felében a növekedés gyorsabb volt a Fed által elvárt értéknél, így az új munkahelyek alacsony szintje esetleg az időjárásnak tudható be. Mindenesetre a munkanélküliségi ráta csökkenése folytatódik. Az infláció a célkitűzés alatt van, de stabil. Bár a munkanélküliségi ráta közeledik a 6,5%-os küszöbhöz, nem várható változás ezen küszöbértéket illetően a jelenlegi értekezleten. Nem valószínű, hogy a nyilatkozatban említést tesznek a feltörekvő piacok közelmúltbeli problémáiról, mivel a Fed következetesen elmondta, hogy a monetáris politika az USA-beli helyzethez igazodik, nem pedig a világgazdasághoz. A piaci reakciót tekintve legutóbbi decemberi értekezletükön nem sokan számítottak arra, hogy megkezdik a fokozatos csökkentést; az ezzel kapcsolatos döntés hatására az EUR/USD pár kb. 1 centtel gyengült. Másrészt szeptemberben, amikor a várakozások szerint megkezdték volna a fokozatos csökkentést, ám az elmaradt, az EUR/USD azonnal kb. 2 centtel emelkedett. Ezen két reakció a lehetséges szélsőség meglepetés esetén. Ha a piaci várakozásoknak megfelelően cselekednek, és 10 milliárd USD-ral folytatják a fokozatos csökkentést, az EUR/USD jelentősen csökkenhet, mivel egyesek úgy gondolják, hogy erre nem kerül sor, de szerintem nem várható jelentős hatás. Az értekezletet követően nem lesz sajtókonferencia.
  • Az eurozóna M3 éves növekedése a becslés szerint decemberben gyorsult, de a 3 hónapos mozgóátlag várhatóan lassul. Olaszország januári üzleti bizalmi indexe a becslés szerint emelkedett a decemberihez képest; Norvégia AKU novemberi munkanélküliségi rátája az előrejelzések szerint változatlanul 3,3%. Ma nem tesznek közzé főbb USA-beli mutatószámot. Ma beszédet tartanak: A BoE elnöke, Carney egy ebéden szólal fel Edinburghban. Az esemény után sajtókonferenciát tart. A Dél-afrikai Nemzeti Bank (SARB) politikai tanácsa is értekezletet tart, amelyet talán a szokásosnál alaposabban megfigyelnek a közelmúltbeli indiai és a törökországi események miatt. Várhatóan nem lesz változás. Az éjszaka folyamán az RBNZ ülésezik. Néhány elemző kamatlábemelésre számít (a legtöbbjük nem), ezért várhatóan a nyilatkozatban elhangzó, jövőbeli kamatlábemelésekkel kapcsolatos jelzésekre összpontosítanak.

ÁTTEKINTÉS

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger