GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.01.27.

2014. jan. 27.

ÁTTEKINTÉS

  • A dollár általánosságban erősödött a G10 devizákkal szemben ma reggel; a fő kivételt a két biztonsági befektetési deviza, a JPY és a CHF képezte. Erősödésük a részvénypiacokon a pénteken bekövetkezett jelentős esések ellenére következett be, amely ma reggel folytatódott Ázsiában. A feltörekvő piacok devizáinak hanyatlása is hozzájárult a biztonsági devizák felé való áramláshoz, mivel a feltörekvő piacok általunk nyomon követett legtöbb devizája gyengült a dollárral szemben; a RUB és a ZAR ismét több mint 1%-os esést könyvelhetett el, és az INR sem volt sokkal messzebb. A feltörekvő piacok CDS (kötvénykockázati swap) rátái általánosságban is nagyobbak voltak, ami jelzi, hogy a befektetők aggódnak a Forex piac mozgásainak ezen országok gazdaságaira gyakorolt hatása miatt. Az arany is előnyre tett szert a bizonytalanságból, ám az ezüst és a többi nemesfém nem erősödött.
  • Japán kereskedelmimérleg-deficitje decemberben a vártnál kisebb volt szezonálisan korrigált bázison, de ez talán annak tudható be, hogy az import a vártnál alacsonyabb lett, és az export is alulmaradt a várakozásokon. Az ország rekordnagyságú kereskedelmimérleg-deficittel rendelkezett 2013-ban, amely az előző évinek majdnem kétszerese volt (11,5 billió JPY; az előző évi 6,9 billió JPY volt). Az import most felülmúlta a pénzügyi válság előtti szintet, ám az export továbbra is csak az előző csúcs 81%-a. Miközben a piacon uralkodó nyugtalanság átmenetileg short-zárást okoz az eladási JPY pozíciókban, szerintem Japán fundamentálisan gyenge kereskedelmi pozíciója valószínűleg hosszabb távon aláássa a jent. A feltörekvő piacok problémái - amint a Fed fokozatos csökkentést hajt végre, és a feltörekvő piacok devizái gyengülnek - újabb akadályt jelentenek Japán számára. Japán fő piacai közül több a feltörekvő piacokhoz tartozik.  Kína (Japán 1. számú exportpiaca), Dél-Korea (3.), Thaiföld (4.), Szingapúr (6.), Indonézia (7.), Malajzia (9.).
  • Ma az európai napirend fő eseménye a januári német Ifo index közzététele. Mind az üzleti klíma, a várakozások és a jelenlegi helyzet index várhatóan emelkedett a decemberi adatokhoz képest. Az eurozóna motorjának pozitív hangulata esetleg még nagyobb lendületet adhat az EUR/USD párnak. Az USA-ban a decemberi új lakásértékesítések adata az előrejelzés szerint tovább csökken, de a novemberinél lassabb ütemben; a januári dallasi Fed gyártási index az előrejelzés szerint mérsékelten emelkedik.
  • Ma beszédet tart egy konferencián az EKB hivatalnoka, Constancio és a BoE hivatalnoka, Cunliffe; az EKB-tól Jens Weidmann szólal fel Stuttgartban.
  • A hét további részében a fókuszban az FOMC értekezlet áll, amely szerdán fejeződik be. A piaci várakozások szerint a Fed hivatalnokai újabb 10 milliárd dollárral csökkentik havi kötvényvásárlásaikat. Az értekezlet után nincs tervezett sajtókonferencia, ezért kezdetben teljes mértékben a nyilatkozatra összpontosíthatunk. A Fed hivatalnokainak ezt követő beszédei a figyelem középpontjában állnak. Az RBNZ is értekezletet tart aznap; néhány gazdasági szakember szerint emelhetik a kamatlábakat, de a legtöbbjük úgy véli, hogy erre nem kerül sor. Feltételezve, hogy folytatják a fokozatos csökkentést, a dollár várhatóan valamelyest visszapattan, mivel látszólag néhány piaci résztvevő feltételezi, hogy erre nem kerül sor (a 10 éves futamidejű kincstárjegyek 16 bázisponttal csökkentek a december 18-i FOMC értekezlet óta).
  • Kedden az Egyesült Királyság közzéteszi előzetes 4. negyedéves GDP adatát. Az USA-ban közzéteszik a decemberi tartós fogyasztási cikkek rendelésállományát, a novemberi S&P/Case-Shiller lakásárindexet, a Konferenciatanács januári fogyasztói bizalmi indexét és a richmondi Fed gyártási indexet azonos hónapra vonatkozóan. Szerdán közzéteszik az Egyesült Királyság januári nemzeti lakásárindexét és az eurozóna decemberi M3 indexét. Csütörtökön a HBSC közzéteszi a végleges kínai gyártási PMI-indexet január hónapra. Ezen adat múlt csütörtökön annyira csalódást keltett a piacon, amikor az előzetes verziót közzétették, hogy valószínűleg nagy figyelmet szentelnek ennek. Németország közzéteszi a januári munkanélküliségi rátát és az előzetes fogyasztói árindexet. A német fogyasztói árindex fő mutatószám, mivel az infláció az eurozóna területén jelentősen csökken. Az EKB elnöke, Draghi eloszlatta a deflációs félelmeket, de a piac érzékeny marad a további csökkenésekre. Az Egyesült Királyságban közzéteszik a decemberi jelzálogkölcsön-jóváhagyásokat. Az eurozóna területén közzéteszik a végleges fogyasztói bizalmi indexet januárra vonatkozóan; az USA-ban pedig napvilágot lát a 4. negyedéves előzetes GDP. Végezetül pedig a pénteki ázsiai délelőtt során közzéteszik a szokásos havi adatsorozatot Japánban. Az eurozóna területén a decemberi munkanélküliségi ráta és a januári előzetes fogyasztói árindex lát napvilágot. Az USA-ban közzéteszik a személyi jövedelem és kiadás adatokat decemberre vonatkozóan, valamint a Michigani Egyetem végleges fogyasztói hangulatindexét az aktuális hónapot illetően. Máshol: Norvégia publikálja munkanélküliségi rátáját januárra vonatkozóan, Kanada pedig novemberi GDP adatát teszi közzé.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger