GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.01.02.

2014. jan. 2.

ÁTTEKINTÉS

  • Már működik!  Arra számítottam, hogy a dollár december végi gyengesége nagyrészt az év végi pozíció-zárásnak köszönhető, nem pedig a deviza 2014-es valószínű irányát tükrözi. Csupán néhány órája kezdődött el az új év, de eddig úgy tűnik, hogy igazam volt: a dollár a legtöbb G10 devizapárjához képest erősödött ma reggel, ami igaz a feltörekvő piacok devizáira is. Az egyetlen fő kivétel a GBP, amely ma reggel általánosságban erősödött. A nap folyamán várhatóan több USD-vételre kerül sor.
  • Tegnap az egyedüli fő gazdasági mutató Kína decemberi gyártási PMI-indexe volt, amely a vártnál kissé kedvezőtlenebb volt (51,4-ről 51,0-re csökkent; a várt érték: 51,2). A világ nagy része ma teszi közzé decemberi gyártási PMI-indexét. Svédország decemberi gyártási PMI-indexe várhatóan 56,0-ról 55,2-re csökken. Ez valamelyest profit-kivételhez vezethet a svéd korona esetében, amely a közelmúltban elég jó teljesítményt tudhatott magáénak (decemberben a 2. legjobban teljesítő G10 deviza volt), míg Olaszország adata a becslés szerint mérsékelten, 51,4-ről 51,7-re emelkedik. Ezenkívül közzéteszik Franciaország, Németország és az eurozóna végleges gyártási PMI-indexét. Az Egyesült Királyság adata az előrejelzés szerint változatlan maradt (58,4), amely tovább támogathatja az angol fontot. Az USA-ban az ISM gyártási PMI-index várhatóan novemberben 57,3-ról 56,9-re csökken, míg a heti újonnan regisztrált munkanélküliek állománya az előrejelzés szerint 338 ezerről 342 ezerre emelkedik. A hírek a dollár kedvező indításának kerékkötőjévé válhatnak; bár úgy tűnt, hogy a Forex piac a múlt héten és az azelőtti héten nem a fundamentális tényezőket követte, az új év beköszöntését követően azonnal hasonló időszak jöhet.
  • Ma nem tartanak beszédet. Néhány Fed hivatalnok pénteken tartja idei első beszédét.
  • Mi vált be 2013-ban és az előrejelzés szerint mi válik be 2014-ben? Tavaly a dán korona (DKK) volt a legjobban teljesítő deviza a dollárhoz képest spot bázison (+4,18%, figyelmen kívül hagyva a fizetett kamatokat), amelyet szorosan az euró követett (+4,17). Ezután jött a svájci frank (+2,52%), az angol font (+1,86%) és a svéd korona (+1,01%). Az NZD (-0,89%), a CAD (-6,61%), a NOK (-8,34%) és az AUD (-14,21%) mind gyengültek az amerikai dollárhoz képest; a JPY (-17,62%) volt a legrosszabban teljesítő G10 deviza. Némelyikük esetében a fizetett kamat pótolta a veszteségek egy részét. Az EUR például legalább még mindig pozitív kamatlábakkal rendelkezik, míg a DKK esetében negatívak a kamatlábak. Ezt figyelembe véve a vételi EUR/USD pozíció teljes hozama +4,31%-ra emelkedett, míg az eladási USD/DKK pozíció 4,16%-ra csökkent, ami azt jelenti, hogy az EUR kiszorítja a dán koronát a legjobb spot helyről. Ezután következik a CHF, a GBP és a SEK - a kamatot figyelmen kívül hagyva azonos sorrendben. Az NZD negatív spot hozama pozitív teljes hozamra változott (+1,95%), miután figyelembe vettük a deviza 2013-as 2,87%-os kamatlábát. Ezután a vesztesek sorrendje azonos volt:  CAD, NOK, AUD és JPY.
  • A Bloomberg előrejelzését alapul véve idén a piaci várakozások szerint az AUD lesz a nyertes: várhatóan a legkisebb spot csökkenést könyvelheti el az amerikai dollárral szemben (-1,3%), amely a kamatot figyelembe véve várhatóan +1,35%-os teljes hozammá változik. Az NZD várhatóan 2,61%-os spot csökkenésre számíthat; a pozitív teljes hozam +0,31%. A többi G10 deviza az előrejelzés szerint negatív spot és teljes hozamot könyvelhet el; a CHF van legalul (az előrejelzés szerinti teljes hozam -8,92%). A JPY várhatóan középen lesz; -3,39%-os spot veszteséggel és -3,28%-os teljes veszteséggel. Ez valószínűtlennek tűnik számomra, mivel a japán jen rendszerint szélsőséges: az utóbbi 11 évben nem volt középen.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger