ÁTTEKINTÉS

2014. jan. 3.

ÁTTEKINTÉS

  • Az új év a tavalyi év trendjeinek visszafordulásával kezdődött. A G10 devizákat tekintve a mozgás nagy része csupán visszafordulás volt: a decemberben erősödött devizák gyengültek, az akkor gyengülő devizák (különösen a jen) pedig erősödtek. (Az AUD volt az egyetlen G10 deviza, mely nem követte a trendet, és csupán kis mértékű erősödést mutatott fel a decemberi 2,1%-os emelkedésen kívül.) Az átlagos visszafordulási trend nem volt olyan nagy mértékű a feltörekvő piacok devizáit tekintve, bár a feltörekvő piacok 22 általunk követett devizája közül 13 követi ezt a mintát. Más piacokon is fennmaradt, mivel az arany rallyzott, a részvények pedig világszerte általánosságban csökkentek. Az USA-beli kötvényhozamok csökkentek, a Fed Alapok kamatlábaival kapcsolatos várakozások pedig hosszú távon egy-két bázisponttal csökkentek.
  • Az év eleje semmi esetre sem jelzi előre garantáltan a későbbi eseményeket. Tavaly az USD/JPY pár január 1-jén elérte éves minimum szintjét; maximum szintjére december 31-én jutott. Az S&P 500 január 8-án elérte 2013-as minimum szintjét; maximum szintjére pedig december 31-én került. A feltörekvő piacok részvényei éves maximum szintjüket január 3-án érték el (minimum szintjükre június 24-én jutottak), míg a feltörekvő piacok kötvényei éves maximum szintjüket január elején érték el. Az arany maximum szintjét január 22-én, minimum szintjét pedig december 19-én érte el. Másrészt a dollár általánosságban nem jutott mélypontra február 2-ig (a DXY index alapján). Mindazonáltal a feltörekvő piacok részvényeinek tegnapi 1,2%-os csökkenése nem kedvez a feltörekvő piacok devizáinak ebben az évben, különösen azért, mert együtt járt az alacsonyabb USA-beli kincstárjegy-hozamokkal. Ez jelzi, hogy a Fed fokozatos csökkentése kezdi eltolni a hozzáállást a feltörekvő piacok felé (Japán kivételével az ázsiai részvénypiacokon ma reggel is csökkenés volt tapasztalható). Eddig a dollár erősségével kapcsolatos idei piaci várakozás alábbhagyóban van. A helyzet különösen kedvezőnek tűnik ahhoz, hogy a dollár rallyzzon a feltörekvő piacok devizáihoz képest, mivel a Fed fokozatos csökkentése elvonja a likvid tőkét ezen országoktól.
  • Pénteken az Egyesült Királyság több adatot tesz közzé. A nemzeti lakásárindex (amelyet közzétesznek akkorra, amikor ezen elemzést publikáljuk) decemberben várhatóan havi szinten 0,7%-kal emelkedik, ami gyorsulást jelent a novemberi havi szinten 0,6%-hoz képest. A decemberi építőipari PMI-index az előrejelzések szerint valamelyest, a novemberi 62,6-ról 62,0-re csökken, de a jelzálogkölcsönök jóváhagyása novemberre vonatkozóan a becslés szerint 69,7 ezerre emelkedik (októberben 67,7 ezer volt). Ezen adatok alátámasztanák azon gondolatot, hogy az Egyesült Királyság ingatlanpiaca rendületlenül növekszik, ami valószínűleg támogatja az angol fontot.
  • Máshol: az eurozóna M3 éves növekedése a becslés szerint novemberben éves szinten 1,5%-ra gyorsult (októberben éves szinten 1,4% volt). Mindazonáltal ezen az alapon a 3 hónapos mozgóátlag 1,9%-ról 1,7%-ra lassulna. Az érdeklődés fókuszában az áll, hogy vajon a banki kölcsönzés megkezdődik-e. Éves szinten 2012 májusa óta csökken, és a csökkenés üteme gyorsul, nem pedig lassul. Ez bizonyára nagy gondot jelent az EKB számára. A pénzpiaci növekedés folytonos lassulása és a hitelek csökkenése valójában nyomást gyakorol az EKB-ra, hogy további lépéseket tegyen a monetáris politika lazítása érdekében. A Fed politikájához képest fennálló divergencia lesz az, ami szerintem idén csökkenéshez vezet az EUR/USD pár esetében. Olaszország előzetes fogyasztói árindexe decemberben a becslés szerint havi szinten 0,3%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a novemberi korrigált -0,3%-hoz képest. Az eurozóna területén kívül Svájc decemberi gyártási PMI-indexe a becslés szerint valamelyest, 56,5-ről 56,2-re csökkent.
  • Ma négy Fed hivatalnok tart beszédet. A Fed elnöke, Bernanke köszöntőt mond az Amerikai Gazdasági Szövetség éves értekezletén. A philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser „Átmenet az alacsony kamatlábú környezetből”, a Fed kormányzója, Jeremy Stein „Bankok mint türelmes adósság-befektetők” címen tart előadást; a richmondi Fed elnöke, Jeffrey pedig a gazdasági kilátásokról beszél.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger