ÁTTEKINTÉS

2013. dec. 16.

ÁTTEKINTÉS

  • Lesz vagy sem? A hét fő eseménye az FOMC keddi és szerdai értekezlete. A 10 nappal ezelőtt végzett Bloomberg közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 34%-a (kb. egyharmada) véli úgy, hogy a Fed az e heti értekezleten megkezdi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának fokozatos csökkentését. (Huszonhat százalékuk szerint januárban, a többiek szerint márciusban kerül rá sor.) Júniusban a Fed elnöke, Bernanke háromrészes tesztet állított össze - a foglalkoztatás, a növekedés és az infláció alapján - a fokozatos csökkentéshez. Elmondta, hogy az FOMC javulást kíván látni a munkaerő-piacon, amelyet javuló gazdasági tevékenység és a 2%-os célkitűzés felé tartó inflációs ráta támogat. „Ha a beérkező adatok általánosságban következetesek az előrejelzés tekintetében, a bizottság jelenlegi várakozásai szerint megfelelő lenne a vásárlás havi ütemének mérséklése az év hátralévő részében” - mondta Bernanke.
  • A közelmúltbeli adatok javulást jeleztek az első két kritériumot illetően, ami nem igaz a harmadikra. A munkanélküliségi ráta 7,6%-ról 7,0%-ra csökkent, míg a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány kb. 200 ezerrel nőtt az utóbbi négy hónapból három során. Az ISM gyártási index a júniusi 50,9-ről 57,3-ra emelkedett, míg a GDP növekedése 2,5%-ról 3,6%-ra gyorsult. Ám a Fed által előnyben részesített inflációs mutatószám, a mag személyi fogyasztási-kiadási index éves szinten továbbra is kb. 1,1%-os szinten marad (a Fed célkitűzésének kb. fele), míg a fogyasztói árindex növekedése 1,8%-ról 1,0%-ra lassult. Tehát kiadós vitára számíthatunk az FOMC értekezleten. Szerintem a fokozatos csökkentés megkezdése mellett döntenek, és ez pozitív hatással lesz a dollárra, de egyértelmű, hogy az ésszerű emberek esetleg nem értenek egyet. Szerintem egyik oka az a kritérium, amelyet Bernanke nem taglalt: az USA politikája. Szeptemberben az FOMC látszólag „meghúzni készült a ravaszt”, de az USA kormányának fenyegető bezárása miatt nem kezdték meg a fokozatos csökkentést. A költségvetésről szóló tárgyalások most gördülékenyen folynak, és elhárult a fiskális kockázat. Ha az FOMC szeptemberben kívánt kezdeni, nos, akkor a gazdasági mutatószámok most kedvezőbbek, tehát szerintem belevágnak.
  • Ha sor kerül a fokozatos csökkentésre, szerintem valószínűleg próbálják majd enyhíteni a hatást az „előremutató útmutatás” megszilárdításával. Bernanke célzott erre november közepén tartott beszédében, amikor azt mondta: „a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos célkitűzés valószínűleg jelentős ideig nulla közelében marad, miután véget ér az eszközvásárlás; talán jóval azután is, hogy elérjük a munkanélküliségi küszöbértéket, és legalább addig, amíg az adatok túlnyomó többsége támogatja az alkalmazkodó politika megszüntetésének megkezdését”. A „munkanélküliségi küszöbérték” a Fed azon ígéretére vonatkozik, hogy jelenlegi szintjükön tartja a kamatlábakat „legalább addig, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5% felett marad”, amelyet a jelenlegi ütemet alapul véve valószínűleg a jövő év végéig elérnek. A Fed esetleg hasonló megjegyzést fűz az értekezletet követő nyilatkozatához. Látszólag tárgyaltak a Fed által a betétekre fizetett kamatok csökkentéséről, hogy a bankokat a több kölcsön folyósítására ösztönözzék.
  • Az éjszaka folyamán Japán 4. negyedéves tankan indexe a vártnál kedvezőbb lett; a nagy gyártók indexe a 15-ös előrejelzéshez képest 16-ra emelkedett. Ám miközben a jelenlegi helyzet a várakozásoknál kedvezőbben alakult, a következő negyedévre vonatkozó előrejelzések alulmaradtak a várakozásokon, ami pesszimizmust jelez a jövőre nézve (talán azért, mert közeleg az értékesítési adó emelése?). A nagy gyártók is csökkentették tervezett kiadásaikat. A hírek hatására a részvénypiacon csökkenés következett be, és az USD/JPY pár is csökkent.
  • Az éjszaka folyamán a HSBC/Markit Kína gyártási PMI-index váratlanul 50,8-ról 50,5-re csökkent. A piac kis mértékű emelkedésre számított (50,9-re). Az ausztrál dollár mindazonáltal erősödött az általánosságban gyenge amerikai dollárral szemben, bár az új-zélandi dollárhoz képest gyengült.
  • A nap folyamán közzéteszik az előzetes gyártási és szolgáltatási szektor PMI-indexeket Franciaországban, Németországban és az eurozóna egészére nézve. Franciaország havi előzetes gyártási PMI-indexe a becslés szerint 49,0 (novemberben 48,4 volt), amely még mindig a kritikus 50-es szint alatt van, de legalább emelkedik. Németország előzetes adata várhatóan 52,7-ről 53,0-ra emelkedik, míg az eurozóna előzetes adata az előrejelzés szerint 51,6-ról 51,8-ra emelkedik. Ez pozitív lehet az euróra nézve. Az eurozóna kereskedelmimérleg-többlete várhatóan 17,0 milliárd euróra emelkedik (októberben 13,1 milliárd euró volt - NSA). Az USA-ban az Empire State gyártási index várhatóan a novemberi -2,21-ről decemberben 5,00-re emelkedik. Az USA novemberi ipari termelése a becslés szerint havi szinten 0,6%-os emelkedést mutat, ami fordulatot jelent az októberi -0,1%-hoz képest. Az ilyen jellegű hírek - amelyek USA gazdaságának folyamatos javulásáról adnak tájékoztatást - talán pozitív hatást gyakorolnak az amerikai dollárra, amint az a múlt heti hasonló mutatószámok esetében történt. Hétfőn egy személy tart beszédet. Az EKB elnöke, Draghi az Európai Parlamentben szólal fel Brüsszelben.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger