ÁTTEKINTÉS

2013. dec. 11.

  • Az amerikai dollár ismét vegyesen viselkedett: erősödött a SEK, az NZD és a GBP devizákkal szemben, de gyengült öt másik G10 devizához képest (az euróval szemben változatlan volt). A legnagyobb csökkenés a japán jennel szemben következett be, amint az talán várható volt; nem csak a tokiói részvények árfolyamában, hanem az ázsiai részvénypiacokon is egyöntetűen csökkenés volt tapasztalható. Az AUD és a CAD is erősödött az amerikai dollárhoz képest, ami jelzi, hogy a kockázatkerülésnél többről van szó. A dollár azonban kezdett erősödni a korai európai kereskedésen, miután az USA törvényhozói megállapodásra jutottak a következő két év költségvetését illetően. Ez elhárítja a kormány ismételt bezárásának kockázatát a jövő hónapban, így csökkenti az amerikai dollár kockázati prémiumát. A fiskális kockázat csökkentése megkönnyíti a Fed számára a havi kötvényvásárlás fokozatos csökkentésének megkezdését, bár ez már nem olyan fontos a piac számára, amint az már elhangzott. A Bloomberg által a múlt héten végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett gazdasági szakemberek 34%-a arra számít, hogy a Fed ebben a hónapban megkezdi a fokozatos csökkentést, míg 26%-uk szerint erre a januári értekezleten kerül sor, továbbá 40% úgy véli, hogy a márciusi értekezleten veszi kezdetét – más szóval, 100%-uk úgy vélekedik, hogy márciusig sor kerül erre. Eddig ez a kilátás nem volt különösen pozitív hatással az amerikai dollárra.
  • Mivel a Fed Alapok futures stabil marad, és az USA-beli kötvényhozamok tegnap tovább csökkentek (a 10 éves hozamok 3 bázisponttal csökkentek), a dollár nem kap további kamatláb-támogatást. Másrészt, mivel az európai bankok visszafizetik a refinanszírozási összegeket, és az Asset Quality Review felülvizsgálatra (AQR, azaz a bankok aktívájának minőségi felülvizsgálatára) készülve finanszírozásért a piacra mennek, a 3m Euribor továbbra is emelkedik. Az elmúlt éjszaka folyamán elérte 12 hónapos legmagasabb szintjét (0,26%), amely valamelyest az összehasonlítható USD árfolyam felett van (0,24%). Az EKB további, a likviditás javítására irányuló intézkedések megtételével kapcsolatos múlt heti vonakodása miatt a nyomás fokozódik, ami különösen szerencsétlen időben jön, mivel közeledik az év vége. A rövid távú EUR kamatlábaktra ható nyomás valószínűleg legalább az év végéig fennáll, és jól támogathatja az eurót, amíg le nem küzdik az akadályt. Mivel az emelkedő kamatlábak és az erősebb euró veszélyes az eurozóna gazdaságára nézve, az EKB várhatóan intézkedéseket foganatosít, legalábbis szóban beavatkozik az EKB Tanácsának tagjai által. Alaposan meg kell figyelnünk, hogy mit mondanak a likviditással való ellátásról.
  • Ma nem tesznek közzé fontos mutatószámokat. Németországban napvilágot lát a novemberi végleges fogyasztói árindex; az előrejelzés a kezdeti becsléssel azonos. Az USA-ban csak a heti MBA jelzálogkölcsön-igénylések adatát publikálják. Az éjszaka folyamán az Új-Zélandi Nemzeti Bank ülésezik. Nagyrészt arra számítanak, hogy a Bank változatlanul 2,50%-os szinten tartja a kamatlábakat, ezért a fókuszban az RBNZ elnöke, Wheeler döntés utáni sajtókonferenciája és az áll, hogyan nyilatkozik a devizáról (talán túl magas; ezért az NZD ma reggel alacsonyabb szinten volt). Ma ketten tartanak beszédet. Az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio egy IMF könyvbemutatón tart beszédet, a BoE politikai döntéshozója, Martin Weale pedig „Előremutató útmutatás és hatásai” címen tart előadást.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger