GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS

2013. nov. 27.

ÁTTEKINTÉS

  • Ismét vegyes nap köszöntött ránk. A dollár jelentősen erősödött az árudevizákkal szemben, ám gyengült az EUR, a GBP és a CHF devizákhoz képest. Az USD/JPY pár csupán keveset változott.
  • Az USA-ban az építési engedélyek felülmúlták a várakozásokat; ez volt a helyzet a Richmond Fed gyártási indexszel is, míg a lakásárak egyenlők voltak vagy felülmúlták a piaci előrejelzéseket. Másrészt a fogyasztói bizalmi index a vártnál kedvezőtlenebb lett, és már a harmadik egymást követő hónapban csökkent ahelyett, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően emelkedett volna. De még itt sem volt kedvezőtlen az összes jelzés, mivel a foglalkoztatási feltételek javultak. Mindazonáltal az USA-beli hozamok valamelyest csökkentek, a Fed Alapok rátájával kapcsolatos várakozások tovább csökkentek, és a dollár csökkent.
  • Az árudevizák gyengesége talán azon vezetőségi RBA hivatalnokok megjegyzéseiből ered, akik aggódnak az ausztrál dollár erőssége miatt. Az RBA elnökhelyettese, Lowe azt mondta, hogy további kiigazításokra számíthatunk a devizát illetően, amivel visszhangozta Stevens elnök közelmúltbeli megjegyzéseit. A CAD a WTI-vel együtt gyengült (amely azután csökkent, miután bejelentették, hogy a készletek már a kilencedik egymás utáni héten emelkedtek ahelyett, hogy a várakozásoknak megfelelően csökkentek volna). Az új-zélandi dollár jelentős csökkenése (az elmúlt 24 órában 0,75%-kal csökkent az amerikai dollárral szemben, ami a G10 devizák legrosszabb teljesítménye volt) talán az áruk árának általános csökkenésének tudható be. Az országgal kapcsolatos egyetlen konkrét hír pozitív hatást gyakorolt a devizára: a kereskedelmimérleg-deficit októberben 168 millió NZD volt (a vártnál kisebb, illetve az 1990-es évek közepe óta bármelyik októbert tekintve a legkisebb), mivel a Kínába irányuló export rekordnagyságú lett. A magyarázat talán az áruk árainak általános csökkenése. Szerintem az új-zélandi kedvező lakásárindex és foglalkoztatási adatok még mindig nyomást gyakorolnak az RBNZ-re a kamatlábak emelését illetően, ezért az új-zélandi dollárnak erősebbnek kellene lennie, mint az ausztrál dollár. Ez vételi lehetőség lehet.
  • Az európai események Franciaország fogyasztói bizalmi indexével kezdődnek, amely a becslés szerint változatlanul 85. Norvégia szeptemberi munkanélküliségi rátája várhatóan változatlanul 3,5%. Az Egyesült Királyság 3. negyedéves GDP adatának második becslése várhatóan azonos a kezdeti, negyedéves szinten +0,8%-os becsléssel. A nap későbbi részében közzéteszik az USA-beli heti újonnan regisztrált munkanélküliek állományát (november 23.). A tartós fogyasztási cikkek októberi rendelésállományát is közzéteszik. Az előzetes adat várhatóan 2,0%-kal csökkent, ami fordulatot jelent a korrigált szeptemberi +3,8%-hoz képest, de az áruszállítást kivéve a rendelésállomány az előrejelzés szerint ha +0,5% (szeptemberben havi szinten -0,2% volt). A novemberi chicagói beszerzési menedzser index az előrejelzés szerint az októberi 65,9-ről 60,0-ra csökkent. A Michigani Egyetem végleges novemberi fogyasztói hangulatindexe várhatóan 73,1, ami növekedést jelent a kezdeti, 72,0-es becsléshez képest. A tartós fogyasztási cikkek (mag) rendelésállományának emelkedése és a fogyasztói bizalmi index felfelé történő korrigálása támogathatja az amerikai dollárt. A Konferenciatanács konjunktúramutatója az előrejelzés szerint októberben változatlan (szeptemberben 0,7%-kal emelkedett). Végezetül pedig ketten tartanak beszédet szerdán. Az EKB-tól Asmussen, a BoE-től pedig Andrew Gracie szólal fel.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger