GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS

2013. nov. 12.

ÁTTEKINTÉS

  • A múlt héten közzétett, az előrejelzéseknél kedvezőbb USA-beli foglalkoztatási adatok erősítették az amerikai dollárt az egyéb devizákkal szemben. A csütörtökön napvilágot látott adatok jelezték, hogy az USA gazdasága egy év viszonylatában a leggyorsabban növekedett a harmadik negyedévben. A kedvező adatok felélénkítették azon várakozásokat, hogy a Federal Reserve hamarosan a megkezdi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának fokozatos csökkentését. A kanadai dollár az amerikai dollárral szemben elérte legalacsonyabb szintjét a két hónap. A kanadai foglalkoztatási adatok felülmúlták a várakozásokat. Az euró gyengült az USA dollárhoz képest, miután az EKB a múlt héten a kamatlábak csökkentése mellett döntött; egyes befektetők szerint ez a megmozdulás részben szándékos volt, hogy megfékezzék az eurót, miután 2011 óta a legmagasabb szintjére emelkedett. Franciaország hitelminősítése visszaesett a Standard & Poor’s által, ami röviden hatást gyakorolt a devizára. Miután az Ausztrál Nemzeti Bank nyilatkozata jelezte, hogy újabb kamatlábcsökkentés lehetséges, az ausztrál dollárra fellendítően hatottak a kínai kereskedelmi adatok, amelyek októberben mind az export, mind az import tekintetében emelkedést jeleztek. Az ausztrál dollár valamelyest gyengült hétfőn, mivel a szeptemberi lakásfinanszírozási adatok a vártnál jobban emelkedtek, de az első lakástulajdonosok aránya 2004 márciusa óta a legalacsonyabb szintre került. A jen erősödött a dollárral szemben a hétfő déli kereskedésen, miután a vártnál kedvezőbb folyó fizetési mérleg látott napvilágot, és a hétvégén közzétett, kedvező kínai adatok rávilágítanak az ázsiai növekedési kilátásokra.
  • A Brent nyersolaj emelkedett és visszapattant a négy hónapos legalacsonyabb szintjéről, miután Irán és hat nagyhatalom nem jutott megállapodásra. A megegyezés valószínűleg csökkentette volna az árakat. Az arany futures a pénteki kereskedést három hét viszonylatában legalacsonyabb szintjén fejezte be, miután közzétették a vártnál kedvezőbb USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állományt. Az arany ára stabil volt a hétfői korai ázsiai kereskedésen, és valamelyest kilábalt a múlt heti jelentős esésből.
  • Az európai reggel Olaszország és Norvégia híreivel indul. Olaszország szeptemberi ipari termelése a becslés szerint ha 0,2%-kal nőtt, ami fordulatot jelent az augusztusi havi szinten -0,3%-hoz képest, míg Norvégia októberi fogyasztói árindexe az előrejelzések szerint havi szinten 0,1%-kal emelkedik a szeptemberi, havi szinten +0,5%-hoz képest. A norvégiai alacsony infláció további, lefelé ható nyomást gyakorolhat a norvég koronára. Ma nem tesznek közzé főbb mutatószámot az USA-ban vagy Kanadában. Az éjszaka folyamán Japán közzéteszi tercier (azaz szolgáltatási) szektorbeli indexét szeptemberre vonatkozóan. Az index várhatóan havi szinten 0,2%-kal emelkedik, ami lassulás az augusztusi, havi szinten 0,7%-hoz képest. Az Egyesült Királyság októberi RICS lakásár-egyenlege az előrejelzés szerint a szeptemberi 54%-ról 58%-ra emelkedik. Ma csak egy hivatalnok tart beszédet: A dallasi Fed elnöke, Richard Fisher beszél az amerikai monetáris politikáról és a gazdasági növekedésről. A hét folyamán, kedden a fogyasztói árindexeket teszik közzé. Németország, Olaszország, Svédország és az Egyesült Királyság közzéteszi októberi adatit. Szerdán, az ázsiai reggel kezdetén napvilágot lát Japán szeptemberi gépgyártási rendelésállománya. A nap folyamán közzéteszik az Egyesült Királyság szeptemberi munkanélküliségi adatait és a Bank of England negyedéves inflációs jelentését. Mindkettő közzététele fontos az Egyesült Királyság számára. Az eurozóna közzéteszi szeptemberi ipari termelési adatait. Csütörtökön a 3. negyedéves előzetes GDP adatokat teszik közzé Japánban, Franciaországban, Németországban és az eurozóna egészére vonatkozóan. Japán megjelenteti szeptemberi végleges ipari termelési adatát; az Egyesült Királyság októberi viszonteladói értékesítését, az USA pedig szeptemberi kereskedelmi mérlegét teszi közzé.  Végezetül pedig a pénteki nap során napvilágot lát az eurozóna októberi végleges fogyasztói árindexe és októberi ipari termelése; az USA-ban a novemberi Empire State gyártási indexet és a szeptemberi nagykereskedelmi készletállományt publikálják.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger