Gazdasági ÁTTEKINTÉS

2013. nov. 6.

ÁTTEKINTÉS

  • Az USA-beli jó hírek jobban támogatják a nagy volatilitású devizákat, mint az amerikai
    dollárt
      A dollár többnyire csökkent az európai kora reggeli kereskedésen szerdán, mivel megállt a „kockázatvállaló” kereskedés, ami részben a kedvező USA-beli adatoknak köszönhető. Jelentősen gyengült az NZD-hez és a GBP-hez képest, és kissé gyengült az ausztrál dollárral és a svéd koronával szemben. Másrészt mérsékelten erősödött a svájci frankkal és a japán jennel szemben. Az EUR/USD pár gyakorlatilag változatlan a kedd reggeli szintekhez képest. A biztonsági befektetési eszközökből való kiáramlás és a nagy volatilitású béta devizákba való beáramlás ellenére a feltörekvő piacok legtöbb devizája gyengült az amerikai dollárhoz képest, ami jelzi, hogy ezúttal a dagály nem fogja megemelni az összes hajót.
  • Két esemény támogatta az amerikai dollárt és a kockázatvállaló kereskedést az amerikai nap folyamán. Először is, a nem gyártási ISM-index a vártnál sokkal kedvezőbb lett, (54,4-ről 55,4-re emelkedett; az előrejelzés szerint 54,0-re csökkent volna). Ezenkívül a foglalkoztatási komponens jelentősen emelkedett (52,7-ről 56,2-re), aminek hatására az elemzők felfelé korrigálják a pénteken közzéteendő, nem mezőgazdasági munkaerő-állománnyal kapcsolatos előrejelzésüket. Másodszor pedig sok szó esett két tudományos Fed dokumentumról, amelyet a heti IMF konferencián fognak bemutatni. A dokumentumok azzal érvelnek, hogy a Fed-nek a jelenlegi 6,5%-ról 6,0%-ra kellene módosítania a munkanélküliségi rátával kapcsolatos célkitűzését ahhoz, hogy felhagyhasson a nulla kamatláb politikával. Ezen dokumentumok elméletileg alátámasztják azt a közelmúltbeli Fed felszólalók által gyakran emlegetett témát, hogy meg kell kezdeniük hatalmas kötvényvásárlásaik fokozatos csökkentését, de kompenzáció által ehelyett inkább „hosszabb ideig alacsonyabb szinten” tartják a kamatlábakat. Tehát a Fed esetleg hamarabb kezdi meg a fokozatos csökkentést, de később foganatosít megszorításokat. Emiatt a 10 éves kincstárjegyek hozama 7 bázisponttal emelkedett, míg a részvények (a 0,7%-os csökkenést követően) valamelyest alacsonyabban zártak. Egy ilyen politika valószínűleg támogatja a magasabb hozamú devizákat, pl. NZD és AUD. 
  • Az NZD emelkedett, miután az ország foglalkoztatása 1,2%-kal nőtt (27 000 munkahely) a 2. negyedévről a 3. negyedévre, ami majdnem a piaci előrejelzés (0,5%) kétszerese. A munkanélküliségi ráta 6,4%-ról 6,2%-ra csökkent. A foglalkoztatás gyorsabb növekedése és az üzleti bizalom fokozódása hozzájárulnak azon piaci nézethez, miszerint az Új-Zélandi Nemzeti Bank lesz az első a G10 központi bankok közül, amelyik megszorító politikát kezd, és a deviza erősödött. A GBP emelkedése folytatódott, mivel a tegnapi, a vártnál magasabb szolgáltatási PMI-index közzététele után folytatódott a momentum. Az AUD emelkedett, mivel a piaci szemlélet szerint nem számít, hogy Stevens elnök milyen gyakran nyilvánítja ki nemtetszését a deviza erőssége iránt, nem sokat tehet az ügyben.
  • Az USA-beli kamatlábak valószínűleg korlátlanul alacsony szinten maradnak, és a nagy volatilitású béta devizák valószínűleg továbbra is előnyre tesznek szert. A kínai gazdaság kiegyensúlyozása jelzi, hogy az NZD valószínűleg túlteljesíti az ausztrál dollárt.
  • Az Egyesült Királyság októberi szolgáltatási PMI-indexének keddi közzététele után Olaszország, Franciaország, Németország és az eurozóna kerül a fókuszba szerdán. Olaszország mutatója az előrejelzések szerint csökkenni fog. Franciaország, Németország és az eurozóna adatai véglegesek; az előrejelzések szokásos módon az előzetes adatokkal azonosak. Az eurozóna végleges kompozit PMI-indexét is közzéteszik októberre vonatkozóan; az előrejelzés szerint az előzetes adattal megegyező. Az Egyesült Királyság ipari termelése várhatóan havi szinten 0,6%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az augusztusi, havi szinten -1,1%-os értékhez képest. Ez fellendítheti az angol fontot a kedden közzétett, a vártnál kedvezőbb szolgáltatási PMI-indexek után. A nap folyamán közzéteszik az eurozóna viszonteladói értékesítését, amely várhatóan havi szinten 0,4%-kal csökkent szeptemberben (augusztusban havi szinten +0,7% volt). Németország szeptemberi gyári rendelésállománya a becslések szerint havi szinten 0,5%-kal nő az augusztusi -0,3%-hoz képest, ami pozitívan hat az euróra. Az USA-ban a szeptemberi vezető index a becslés szerint havi szinten 0,6%-kal emelkedik, ami lassulást jelent az augusztusi, havi szinten 0,7%-os adathoz képest. Kanada szeptemberi építési engedélyei az előrejelzések szerint havi szinten 6,0%-kal emelkedik (augusztusban havi szinten 21,2%-os esést tapasztalhattunk). Ma két hivatalnok tart beszédet: Don Kohn, a Bank of England hivatalnoka szólal fel a csütörtöki monetáris politikai bizottság értekezlete előtt, a Fed részéről pedig Pianalto tart beszédet a lakáshelyzetről és a gazdaságról.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

2 megjegyzés:

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger