GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2013.11.01.

2013. nov. 2.

ÁTTEKINTÉS

  • Az alacsony eurozónabeli infláció fokozza az EKB kockázatát:  Ma reggel az egyes országok eseményei uralják a piacot. A dollár általánosságban erősebb volt, de a szokásosnál nagyobb variációval: közel 1,2%-kal emelkedett az elmúlt 24 órában a svéd koronával és az euróval szemben, de majdnem 0,5%-kal csökkent a japán jenhez és a kanadai dollárhoz képest. 
  • A Forex világ fő sztorija az eurozóna tegnap közzétett, „megrázóan” alacsony inflációs adata. Az eurozóna rekordnagyságú munkanélküliségi adatával karöltve felmerül az aggály, hogy az eurozóna esetleg a Japánéhoz hasonló deflációs csapdába esik. Mindazonáltal a meglepő adatok - amelyeket az EKB Tanácsának egyik tagja, Nowotny enyhítés-párti megjegyzései után tettek közzé - fokozták a spekulációt azzal kapcsolatban, hogy az EKB jövő heti értekezletén jelentősebb lépésekre kerül sor. Az EUR/USD pár jelentősen esett, továbbá az eurós kereskedések keresztárfolyamai is összeomlottak. Az EUR/USD várhatóan általánosságban csökkenni fog a jövő heti EKB értekezlet előtt, mivel a piac számít arra, hogy az EKB álláspontja esetleg megváltozik. Szerintem a medvék csalódottak lesznek, és visszapattanásra kerül sor, ha az EKB értekezletén egyelőre függőben maradnak a dolgok (jelenleg ez valószínűnek tűnik számomra). Az infláció a lemaradás mutatószáma, és az EKB számára a hitelelbírálás számít. A banki kölcsönügyletekről készített legutóbbi felmérés biztosított efelől, aminek hatására szerintem az EKB döntése egyelőre függőben marad. 
  • Az euróra lefelé ható nyomás ötvöződött a dollárra pozitív hatást gyakorló hírrel. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a várakozásoknak megfelelően alakult (340 ezer), ami jelzi, hogy a kormány bezárása által okozott torzulásnak vége, de a gazdaság még érezheti ennek hatását. Ezt követően a chicagói PMI-index „megrázta” a piacot a 10,2 pontos emelkedésével, amely 1983 óta a legnagyobb havi növekedés. A rendkívül magas szint miatt egyes elemzők felfelé korrigálták előrejelzéseiket a mai októberi USA-beli ISM indexet (piaci előrejelzés: 55,0 a szeptemberi 56,2-vel szemben) és általánosságban az USA-beli növekedést illetően. Az USA-beli, vártnál kedvezőtlenebb adatok sorozata után a jelentés felkeltette a reményt, hogy az USA a kormány bezárása ellenére fenntarthatja momentumát, és ez támogatta a dollárt és a magas volatilitású béta devizákat.
  • Ehhez a nézethez hozzájárultak az éjszaka folyamán érkező hírek: Kína hivatalos PMI-indexe a vártnál jobban emelkedett (18 hónap viszonylatában a legmagasabb szintre), míg a HSBC/Markit PMI-index is erősödött. A HSBC PMI-indexe Dél-Korea esetében május óta először haladta az 50-es szintet, és a tajvani PMI-index is erősödött. A kedvező ázsiai hírek arra utalnak, hogy a Kína lassulása miatti aggályok alábbhagytak, és a globális növekedés sokkal rugalmasabb, semmint aggasztó. Ez a tény kedvezett az árudevizáknak (a vártnál magasabb augusztusi kanadai GDP adattal együtt, amelyet tegnap tettek közzé). A jelentős globális növekedés és az USA mennyiségi könnyítésének folytatása jó hátteret kínál ezen devizáknak.
  • Ázsiát követve ma megkapjuk a többi globális PMI-indexet. Az Egyesült Királyság októberi gyártási PMI-indexe a becslések szerint valamelyest csökken (56,7-ről 56,4-re). Nem hiszem azonban, hogy a magas szinten lévő index ilyen kis mértékű csökkenése befolyásolná az angol fontot. Norvégia októberi gyártási PMI-indexe az előrejelzés szerint valamelyest emelkedik (52,3-ról 52,4-re), míg az ország munkanélküliségi rátája azonos hónapra vonatkozóan a becslések szerint csökken (2,6%-ról 2,5%-ra). Egy ilyen kombináció fellendíti a norvég koronát, valamint segít visszaszerezni az amerikai dollárral szemben elszenvedett, közelmúltbeli veszteségeinek egy részét. A svéd korona az éjszaka folyamán jelentősen csökkent; Svédország PMI-indexe az előrejelzések szerint jelentősen esett (56,0-ról 54,5-re), de az ázsiai jó hírek alapján pozitív meglepetésre számíthatunk. A fentiek értelmében az USA-beli ISM gyártási index az előrejelzés szerint csökken, de a chicagói PMI-index jelentős emelkedése jelzi, hogy esetleg meglepetésszerűen pozitív hatást gyakorol az amerikai dollárra. Végezetül pedig két Fed hivatalnok tart beszédet, akik esetleg fényt vethetnek a heti FOMC értekezletre: A St. Louis Fed elnöke, Bullard (centrista) és a Richmond Fed elnöke, Lacker (közismerten megszorítás-párti). 

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger