Gazdasági ÁTTEKINTÉS 2013.10.31.

2013. nov. 1.

ÁTTEKINTÉS

  • A Fed döntése függőben maradt, amint az várható volt. A nyilatkozatban lévő kis meglepetés az volt, hogy a várakozásoknál optimistább lett. Az FOMC hozzátett egy sort arról, hogyan „lassult valamelyest” a lakáspiac, de egyúttal kivették azt a sort, amely a pénzügyi feltételek szigorításának lehetséges negatív hatására figyelmeztet – ez kulcsfontosságú oka annak, hogy szeptemberben a kötvényvásárlás fokozatos csökkentésének elnapolása mellett döntöttek. Különben a nyilatkozat gyakorlatilag a szeptemberivel azonos volt – amikor a fokozatos csökkentésről úgy vélték, hogy legkésőbb decemberben kezdetét veszi. Ezért, miközben a piac arra számított, hogy a Fed jövő márciusig függőben tartja a dolgokat - miután az adósságplafonról szóló tárgyalások következő köre lezajlik -, még mindig van esély arra, hogy decemberben cselekszenek, ha azt az adatok lehetővé teszik. Ezért a piaci mozgások egy részében fordulatállt be: a részvények - amelyek az elmúlt 15 napból 13 nap folyamán emelkedtek - csökkentek, míg a kötvényhozamok - amelyek kb. 10 bázisponttal csökkentek az előző héten (és a szeptemberi FOMC értekezlet előtti idő óta 35 bázisponttal csökkentek) - valamelyest emelkedtek.
  • A dollár mérsékelten erősödött a legtöbb G10 devizapárral szemben; a kivétel az ausztrál dollár volt, amely emelkedett azon hírek hatására, hogy az építkezési engedélyek száma szeptemberben a vártnál ötször gyorsabban nőtt. A mozgás kis mértéke meglepő volt számomra. Az EUR/USD pár high-low tartománya FOMC napokon idén átlagosan, abszolút értékben 1,01% volt, és a változás az előző naphoz képest 0,5%. Tegnap azonban a spread csupán 0,65% volt, és a változás az előző naphoz képest apró, -0,07%-os volt, amely csak májushoz hasonlítható, amikor nem volt változás és sajtókonferencia. Miközben ez valószínűleg a piac azon nézetét tükrözi, hogy a Fed márciusig függőben tartja a dolgokat, szerintem valószínűleg ismét újraértékelik majd a változás lehetőségét. Az USA gazdaságáról a következő két hónapban érkező jó híreket bizonyára jelentős volatilitás fogadja majd a piacon, bár ha a közelmúltbeli adatokat tekintjük, az ilyen hírek eléggé ritkák.
  • A mai napirend az Egyesült Királyság Nationwide lakásárindexének közzétételével indul, amely várhatóan havi szinten 0,7%-kal nő októberben, ami lassulás a szeptemberi +0,9%-hoz képest, de még mindig elég ahhoz, hogy támogassa az angol fontot. Németország viszonteladói indexe az előrejelzések szerint szeptemberben havi szinten 0,4%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az augusztusi, havi szinten -0,2%-os korrigált értékhez képest; ez támogatja az eurót. Az eurozóna szeptemberi munkanélküliségi rátája várhatóan változatlanul 12,0%; az eurozóna októberi fogyasztói árindexe várhatóan éves szinten 1,1%-kal emelkedik, ami azonos a szeptemberi ütemmel. Ezen adatok valószínűleg nem okoznak mozgást a piacon. A nap folyamán Kanada közzéteszi augusztusi GDP adatát. Az adatokban havi szinten várhatóan 0,1%-os növekedés következett be, ami lassulást jelent a júliusi +0,6%-hoz képest. Mindazonáltal ez a rátát éves szinten +1,4%-ról +1,7%-ra emelné. Ez segítene a kanadai dollárnak, amely a közelmúltban gyengélkedett. Az USA-ban közzéteszik a heti újonnan regisztrált munkanélküliek állományát okt. 26-ra, amely várhatóan 350 ezerről 338 ezerre csökken. Ez már a harmadik egymást követő csökkenés lesz, ami segít ellensúlyozni a tegnapi ADP adat kapcsán keletkezett rossz hírek némelyikét. Az októberi chicagói beszerzési menedzser index az előrejelzések szerint 55,7-re emelkedett (szeptemberben 55,0 volt). Ezen adatok pozitívan támogathatják az amerikai dollárt. Az éjszaka folyamán a Japán Nemzeti Bank monetáris politikai értekezletet tart. Nem várható változás, ezért a fókuszban Kuroda elnök értekezletet követő beszéde áll, ami jelzi az irányt. Végezetül a Norges Bank elnöke, Olsen tart beszédet Trondheimben, az EKB hivatalnoka, Asmussen pedig Stockholmban szólal fel. .
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger