ÁTTEKINTÉS

2013. nov. 4.

ÁTTEKINTÉS

  • Milyen gyorsan változnak a dolgok! Két héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy a dollár a katasztrófa felé tart. Most az USA-beli deviza a korai szeptemberi szintjei körül van, amikor a Fed döntést hozott a havi kötvényvásárlás „fokozatos csökkentéséről”. A dollár 2,3%-kal rallyzott az euróhoz képest az elmúlt hét folyamán, ami lenyűgöző annak figyelembe vételéve, hogy a 2013-as tartomány szeptember végéig 7,6% volt.
  • A változás több pontot tükröz:
    • A "fokozatos csökkentés” visszatérése: Amikor az FOMC szeptemberben a havi kötvényvásárlás „fokozatos csökkentésének” elnapolása mellett döntött, általánosságban egyetértettek abban, hogy a fokozatos csökkentés kezdetét veszi a decemberi értekezletig. A kormány bezárását és az adósságplafonról folyt vitát követően a piac márciusig elodázta a fokozatos csökkentés megkezdését. Azonban visszatér a korábbi kezdés valószínűsége. Például a philadelphiai Fed elnöke,Plosser (megszorítás-párti) pénteken elmondta, hogy az FOMC „fortélyhoz” folyamodhat azáltal, hogy dollárban általános limitet jelent be a jelenlegi mennyiségi könnyítési programra. Ez azt jelentené, hogy ha hamarosan nem kezdik meg a fokozatos csökkentést, akkor csupán hamarabb fejezik be a mennyiségi könnyítési programot; ha pedig megkezdik a fokozatos csökkentést, a kisebb vásárlások sokkal tovább tartanak. A St. Louis-i Fed elnöke, Bullard (centrista) a munkanélküliségi ráta javítására összpontosított; elmondta, hogy a fokozatos csökkentés valószínűsége fokozódik, amint a munkaerő-piacon javulás áll be. Eközben a richmondi Fed elnöke, Lacker (megszorítás-párti) is elmondta, hogy a munkaerő-piacon jelentős javulást tapasztaltak.
    • Problémák az euró oldalán: az eurozóna inflációjának jelentős esése és a munkanélküliség növekedése nagyobb nyomást gyakorolt az EKB-ra, hogy „cselekedjen valamit”, és fokozta a spekulációt azzal kapcsolatban, hogy „valami” történni fog a heti értekezleten. A refinanszírozási kamatláb módosítása talán túlzott lenne, de egyes befektetők úgy vélik, hogy sürgősségi intézkedéseket jelenthetnek be, mint pl. új, szuper LTRO (hosszú távú refinanszírozási műveletek) vagy enyhébb biztosítási feltételek. Személy szerint úgy vélem, hogy egy ilyen intézkedés azt jelentené, hogy felhagynak a helyreállítási forgatókönyvvel, amelynek jelenleg nem lehetünk tanúi. Várhatóan nem tesznek további lépéseket talán a decemberi értekezletig, amikor az EKB közzéteszi új gazdasági előrejelzéseit.
    • Nagyobb bizalom az USA-val kapcsolatban:  A pénteki beszerzési menedzser indexek (PMI-indexek) általánosságban világszerte javuló növekedést jeleztek, és egy dolog világos: az USA továbbra is élenjáró. A Markit PMI-index helyett az Institute of Supply Managers (ISM) indexre tekintve az 56,4-es US ISM volt a legjobb, amelyet az Egyesült Királyság követett 56,0 értékkel. Az eurozóna végleges PMI-indexét ma teszik közzé; várhatóan változatlanul 51,3, ami mérsékelt javulást jelez, de még mindig alulmarad az USA-beli értéken. Tehát visszatér az „erős USA/a világ többi része gyenge” tézis, amely a dollárt a szeptemberi FOMC értekezlet és a kormány bezárása előtt vezérelte.
  • Várhatóan visszaesésre kerülhet sor a dollár esetében a csütörtöki EKB értekezlet előtt, mivel a befektetők újraértékelik annak lehetőségét, hogy az EKB lépéseket tesz. A pénteki nem mezőgazdasági munkaerő-állomány is csalódást keltő lehet, mivel a kormány bezárása valószínűleg növeli a munkanélküliségi rátát (a háztartásokról szóló felmérés a fizetett szabadságra küldött kormányzati alkalmazottakat munkanélküliként tartja nyilván, bár a foglalkoztatásról készült felmérés - amely a foglalkoztatási mutató alapja - foglalkoztatottként tartja őket nyilván.) Mindazonáltal, ha kiderül, hogy a kormány bezárása a vártnál kisebb hatást gyakorolt az USA gazdaságára, az EUR/USD visszatérhet legalább 12 hónapos átlaga felé (kb. 1,3200 vagy alacsonyabb).
  • Ma a fő eseményt az eurozóna többi részének gyártási PMI-indexeinek közzététele jelenti. Olaszország PMI-indexe várhatóan valamelyest emelkedik (50,8-ról 51,0-re). A piac nem számít változásra a végleges adatokban Franciaország, Németország és az eurozóna egésze esetében, az előzetes becslésekhez képest (49,4, 51,5 és 51,3). Az Egyesült Királyságban az építőipari PMI-index az előrejelzések szerint októberben 58,9-ről 58,8-ra csökken, de mivel a gyártási PMI-indexben pénteken bekövetkezett kis esés nem igazán befolyásolta az angol fontot, szerintem várhatóan ez sem fogja befolyásolni. A nap folyamén egy időben teszik közzé az augusztusi és a szeptemberi USA-beli gyári rendelésállományt, mivel a kormány zárva tartott. A szeptemberi rendelésállomány a becslések szerint 1,8%-kal nőtt. Mivel vegyes a kép ezen mutatószámok esetében, a piac esetleg figyelmen kívül hagyja azokat. Ma három Fed és két EKB hivatalnok tart beszédet. A Fed-től Fisher és Powell a monetáris politika ügyében tart beszédet, Rosengren Fed hivatalnok pedig a gazdaságot taglalja. Az EKB-től Constancio és Ammussen tart beszédet az európai nap során.
  • A hét további részét tekintve a fókuszban az EKB csütörtöki értekezlete és a pénteki USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állománya áll (lásd fent). A Bank of England is értekezletet tart csütörtökön, de ezek a közelmúltban nem mentek eseményszámba. Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) kedden ülésezik; a megkérdezett gazdasági szakemberek egyike sem számít változásra a kamatlábakat illetően, tehát a fókuszban a nyilatkozat hangvitele áll.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger