Piaci Áttekintés 2013.10.17.

2013. okt. 17.

A háború vagy csak a csata vége? Az USA Kongresszusa beleegyezett abba, hogy január 15-ig finanszírozza a kormányt, és febr. 7-ig megemeli az adósságplafont; ez véget vetett a kormány 16 napos bezárásának, amely majdnem fizetésképtelenségbe torkollott. Ez az adósságplafonnal kapcsolatos háború vége – a Republikánus Párt megtanulta, hogy nem használhatják fel céljaik elérésére, amelyet nem képesek a szokásos parlamentáris folyamatokon keresztül elérni –, vagy csupán szünet, mielőtt a következő, februári csata kezdetét veszi, amikor a kormány ismét az adósságplafon problémájába ütközik? Remélem, hogy a problémának vége szakad, és ismét a növekedésről, a fokozatos csökkentésről és egyéb szokásos gazdasági témákról beszélhetünk.
Ebben a tekintetben az USA kormányának bezárása löketet adhatott a dollárnak. A becslések szerint az USA 4. negyedéves növekedése 0,3 ppt-0,6 ppt értékkel alábbhagyott. A fogyasztói és az üzleti bizalom valószínűleg hanyatlani fog, elfojtja a növekedés folytatódását, különösen az imént feltett kérdés miatt – senki sem tudja, hogy vajon ez a harc ismét kiújul-e néhány hónap múlva, ezért a vállalatok valószínűleg óvatosak a befektetéseket illetően. Ezen bizonytalan háttér miatt a Fed márciusig késleltetheti mennyiségi könnyítésének „fokozatos csökkentését”, és a vártnál hosszabb ideig alacsonyabb szinten tartja a kamatlábakat. Eközben a növekedés máshol helyreállóban van. Tegnap bejelentették, hogy az európai autóértékesítés éves szinten 5,4%-ra emelkedett, ami a leggyorsabb ütem az elmúlt két év során, míg az Egyesült Királyság munkaerő-piaca a vártnál gyorsabban javul. Ezáltal az USA és a világ más részei közötti politikai divergencia már nem tűnik olyan nagynak, mint korábban. Ez valószínűleg a várakozásokhoz képest jobban lassítja a dollár erősödését a következő néhány hónapban.
Az USA költségvetési határozata felgyorsította a legtöbb kereskedést. A részvények az S&P 500-on négy ponton belül rekordmagasságba emelkedtek; a VIX index összeomlott, a kincstárjegyek hozamgörbéje (eléggé) normalizálódott, és a hosszabb lejáratú kincstárjegyek hozama is csökkent. A Forex piacon a dollár általánosságban gyengült a G10 devizákkal és a feltörekvő piacok legtöbb devizájával szemben; a fő kivétel a JPY volt, mivel az USD/JPY pár a növekvő TOPIX indexet követte. Míg érthető, hogy a magas kockázatú béta devizák, mint pl. a CAD és a SEK erősödtek, meglepő, hogy a dollár a svájci frankkal szemben is gyengült. Az USD/CHF pár tett szert a legnagyobb előnyre a héten korábban közzétett, a vártnál magasabb ZEW index révén, amikor a globális növekedéssel kapcsolatos optimizmus fellendítette a dollárt különösen a svájci frankkal szemben. A dollár várhatóan ismét teret nyer a svájci frankkal szemben, mivel visszatér az USA iránti bizalom.
A figyelem középpontjában ma az Egyesült Királyság szeptemberi viszonteladói értékesítése áll. Az Egyesült Királyság viszonteladói értékesítése (az autók kivételével) az előrejelzések szerint havi szinten 0,3%-os növekedést könyvelhet el, ami jelentős javulás az augusztusi havi szinten -1,0%-os változáshoz képest. Ezáltal az éves szintű ráta 2,2% lenne, ami azonos az előző hónap éves szinten 2,3%-os rátájával. A viszonteladói értékesítési adat a közelmúltban az Egyesült Királyság gazdaságának egyik legfontosabb mutatószámává vált, ezért ezt az adatot valószínűleg górcső alá veszik. Az USA-ban a heti újonnan regisztrált munkanélküliek állománya várhatóan 374 ezerről 335 ezerre csökken. Végezetül pedig a philadelphiai Fed index az előrejelzések szerint októberben 22,3-ról 15,0-re csökken. Négy Fed hivatalnok tart beszédet ma: a dallasi Fed elnök (Fisher), a chicagói Fed elnök (Evans), a Kansas City-beli Fed elnök (George) és a minneapolisi Fed elnök (Kochelrakota). Az éjszaka folyamán az RBA elnöke, Stevens tart beszédet Sydneyben, majd megérkeznek Kína adatai: 3. negyedéves GDP és a szeptemberi ipari termelés, viszonteladói értékesítés és városi befektetés.

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger