Óriási kínai meglepetés: csökkent az export

2013. okt. 12.

A várt 6%-os emelkedés helyett 0,3%-kal csökkent szeptemberben éves alapon a kínai export értéke, így három hónapja a leggyengébb teljesítményt mutatta a szombaton közzétett adatok szerint. Ez a jelentés újra előtérbe helyezheti a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat, amelyek éppen az elmúlt hónapok javuló makroadatai miatt kezdtek a háttérbe szorulni.

Az import szeptemberben szintén eltért a várttól, igaz a javulás irányába, hiszen 7% helyett 7,4%-os bővülést mért a kínai vámhivatal. Augusztusban az export még 7,2 százalékkal, az import 7 százalékkal nőtt, így a külkereskedelmi mérleg többlete 28,6 milliárd dollárt tett ki, ami most 15,2 milliárd dollárra esett.

A részletes adatok alapján az látszik, hogy Japán kivételével az összes nagyobb gazdasági régió (Dél-kelet Ázsia, Európa), illetve ország (Egyesült Államok, Tajvan) felé csökkent szeptemberben a kínai export, Tajvan irányába például másfél éve a legalacsonyabb ennek szintje.

A vámhivatal szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a fejlett gazdaságokban a fellendülés jelei látszanak, de ez a fellendülés még nagyon törékeny, így a globális gazdasági növekedési kilátások még nagyon komplikáltak. Ezzel feltehetően arra is utalt, hogy az amerikai Fed eszközvásárlási programjának lassításával kapcsolatos várakozások a nyári hónapokban masszív tőkekivonást indítottak el számos feltörekvő piacról, ami jelentős devizagyengülést okozott, ez pedig az ottani belső keresletet is rontotta, így a kínai exportlehetőségek is szűkülhettek.

A tavaszi-nyári hónapokban több olyan kínai makroadat is megjelent (pl. külkereskedelmi statisztikák), amelyek jelentős negatív meglepetést okoztak, így felerősödött a félelem az ázsiai óriásgazdaság váratlanul intenzív lassulásával kapcsolatban. Ezen meglepetések részben azzal is összefüggtek, hogy jelentősen szigorodtak bizonyos statisztikai elszámolási módszertanok, így például egyes vállalatok, amelyek korábban a valóságosnál magasabb exportbevételeket jelentettek le (bizonyos likviditási megfontolások miatt), változtattak a gyakorlatukon, ami az exportadatokat jelentősen rontotta. Elképzelhető, hogy a mostani, jókora negatív meglepetést okozó exportadat mögött is vannak ilyen okok. Az mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy a mostani adat láttán is ismét erősödni fognak a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos piaci félelmek. A harmadik negyedéves GDP-adatot egyébként jövő héten ismerhetjük meg és a piac a második negyedévi 7,5%-os növekedés után 7,8%-ra gyorsulást vár.  


FORRÁS: http://www.portfolio.hu/gazdasag/oriasi_kinai_meglepetes_csokkent_az_export.190418.html 
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger