Áttekintés 2013.10.16. Ha az USA fizetésképtelenné válik, az kedvezni fog a dollárnak?

2013. okt. 16.

Zűrzavar az USA adósságáról szóló tárgyalásokon, de nem az amerikai dollár esetében Kevesebb, mint 48 óra maradt hátra, és az USA kifogy a pénzből, és a kormány még mindig képtelen megegyezésre jutni a fizetésképtelenség elkerülése érdekében. „Zűrzavar az adósságról szóló tárgyalásokon, mivel a Ház képtelen megegyezésre jutni” – ez áll a New York Times címlapján. A Szenátus egy tervezeten dolgozik, de a Republikánus Ház még olyan megegyezésre sem tud jutni, amely elfogadhatatlan a demokraták és Obama elnök számára, nemhogy olyanra, amelyet elfogadnának. „A Ház vonalas konzervatívai és néhány fontoskodóbb republikánus a lázadás küszöbén voltak” – írja a Times. A rövid lejáratú kincstárjegyek emelkedtek, amint a piac felkészült a fizetésképtelenségre. A 3 és 6 hónapos jegyek tegnapi aukcióján rendkívül alacsony szintű kereslet mutatkozott, mivel a Fitch Ratings az USA AAA minősítése fölé „leminősítési figyelendő” bejegyzést tett, ami azt jelenti, hogy jövő március vége előtt valamikor az USA leminősítése mellett dönthet. (Az S&P már leminősítette az USA-t.) A dollár különös módon majdnem az összes G10 devizával szemben erősebb volt, és ez igaz az általunk követett feltörekvő piaci devizák többségére is. Az Empire State gyártási index 4,8 ponttal csökkent (május óta a legalacsonyabb szint), és a dallasi Fed elnöke, Fisher szerint „ez túl kényes pillanat volt” a mennyiségi könnyítés ebben a hónapban történő csökkentéséhez. Mivel azonban az adósságplafont most jövő februárig kitolják, ez a megjegyzés magában foglalja, hogy a Fed esetleg jövő március előtt nem lesz képes megkezdeni a fokozatos csökkentést.
A dollár erősödésének nagy része tegnap történt, miután a ZEW index a vártnál kedvezőbb lett, ami fellendítette a globális növekedéssel kapcsolatos várakozásokat, és kiáramlást eredményezett a svájci frankból. Azonban figyelemre méltó volt, hogy a washingtoni dráma nem volt képes teljesen letaglózni ezen erősödéseket. Itt felmerül egy érdekes kérdés: ha az USA fizetésképtelenné válik, az kedvezni fog a dollárnak? Azaz amíg az USA fizetésképtelensége hátrányos az USA számára, és ezért egyik országnak sem lesz kedvező. A svájci bankok például hatalmas mennyiségű USA-kötvényt tartanak (a svájci GDP kb. 20%-a). Pénzügyi Armageddon esetén hová rejtőzködhetünk? A 2008-as pénzügyi válságra tekintve az USA végső megoldást nyújtó, biztonsági befektetési lehetőséggé vált, bár az USA volt a problémák forrása. A hosszú lejáratú USA-beli kötvények a kincstárjegyek pörgésével ellentétben nem érintettek – ez jelzi, hogy az USA-beli kincstárjegyek piaca fizetésképtelenség esetén is globális kiút lehet. Eszerint a dollár valóban előnyre tehet szert (legalábbis rövid távon), ha az USA kormánya ma képtelen megegyezésre jutni.
A mai kincstárjegy-aukció nagy érdeklődésre tart számot, kifejezetten igaz ez az állami kincstárjegyekre. Akar valaki olyan kincstárjegyeket vásárolni, amelyek lejárati ideje bizonytalan? Az USA-ban a National Association of Homebuilders’ (Nemzeti Lakásépítők Szövetsége) lakáspiaci indexe várhatóan 1 ponttal, 57-re csökkent októberben, amely továbbra is magas szinten tartózkodik. A Fed közzéteszi a Bézs Könyvet. Európában a figyelem középpontjában ma az Egyesült Királyság augusztusi foglalkoztatási adatai állnak. A munkanélküliségi ráta várhatóan változatlanul 7,7%, míg a szeptemberi újonnan regisztrált munkanélküliek állománya várhatóan 25,0 ezerrel csökken (az előző hónapban -32,6, júliusban pedig -36,30 volt). Az adatra nagyobb figyelmet fordítanak, mivel a Bank of England rendelkezése szerint a kamatlábak emelésének feltétele, hogy a munkanélküliségi ráta 7,0%-ra csökkenjen. A nap folyamán közzéteszik az eurozóna szeptemberi fogyasztói árindexének végleges adatát; nem várható változás (éves szinten 1,1%). Ma az EKB elnöke, Draghi Frankfurtban, az ECB hivatalnoka, Mersch pedig Luxemburgban tart beszédet.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger