Alulmaradt Buffett, túl erősek a részvénypiacok

2013. márc. 3.

Jól teljesített a tavalyi utolsó negyedévben Warren Buffett cége a Berkshire Hathaway, a profit főként a derivatív pozíciókon elért nyereségnek köszönhetően közel 50 százalékkal emelkedett. Buffett azonban nem lehet felhőtlenül boldog, hiszen a társaság könyv szerinti értéke tavaly nem nőtt olyan mértékben, mint ahogy az S&P 500 index értéke emelkedett. Amennyiben idén is folytatódik a részvénypiaci emelkedés, Buffett véleménye szerint 5 éves időtávon is alulmaradhat a Berkshire a benchmarkkal szemben, áll Buffett befektetőknek címzett levelében.

Erős lett a negyedév

A tavalyi negyedik negyedévben Buffett cégének, a Berkshire Hathaway-nek a profitja közel 49 százalékkal emelkedett, a bővülés elsősorban a derivatív pozíciókon elért nyereségnek köszönhető. A társaság adózott eredménye az egy évvel korábbi 3,05 milliárd dollárról 4,55 milliárd dollárra emelkedett, a derivatív pozíciókon elért nyereség a 2011 utolsó negyedévi 163 millió dollárról 1,4 milliárd dollárra nőtt.

Szépen emelkedett az árfolyam

Nem csak a vállalat, de a társaság részvényei is jól teljesítettek, tavaly ugyanis a Berkshire A-sorozatú részvényei 29 százalékot erősödtek, miközben a benchmarkként használt S&P 500 index 2012-ben "csupán" 10 százalék körüli emelkedést ért el. A Berkshire árfolyamának emelkedését nem csak a vállalat eredményének bővülése segítette, de az elmúlt időszakban végrehajtott akvizíciók is pozitívan hatottak. A társaság többek között megvásárolta a ketchupjáról ismert Heinz-et is.

Alulmaradt Buffett, túl erősek a részvénypiacok

Erősebb volt az S&P 500

Buffett vállalati portfóliójában jelenleg több mint 70 cég található meg, az ismert és elismert befektető szállítmányozási vállalatokban, bankokban és biztosítókban és nagy iparvállalatokban is részesedést szerzett az elmúlt több mint öt évtizedben. A társaság könyv szerinti értéke a tavalyi utolsó három hónapban részvényenként 111 718 dollárról 114 214 dollárra emelkedett, az egész éves növekedés azonban elmaradt az S&P 500 értékének emelkedésétől. Buffett cége tehát alulmaradt a befektetők által figyelt összehasonlításban, erre 1965 óta csupán kilencszer volt példa.
Alulmaradt Buffett, túl erősek a részvénypiacok

Átlag alatti év

Buffett befektetőkhöz írt levelében kiemeli, hogy 2012 átlag alatti év volt a Berkshire teljesítményét tekintve. Az elmúlt 48 évben csupán kilencszer fordult elő, hogy az S&P 500 "megverje" Buffett cégét, ebből 8 alkalommal kiemelkedően teljesített az S&P 500, 15 százalékosnál is magasabb éves emelkedést mutatott az amerikai benchmark, mindebből azt a következtetést vonta le az omahai bölcs, hogy a Berkshire szembe szélben, vagyis nehéz piaci körülmények között jobban teljesít.

Nehéz lesz megverni az S&P 500-at

Az S&P 500 azonban már négy éve emelkedik, és ha a felfelé araszolás 2013-ban is folytatódik, akkor 5 éves időtávon értelmezve az S&P 500 jobban fog teljesíteni, mint a Berkshire Hathaway. Buffett azonban biztosította levelében a befektetőket arról, hogy társával, Charlie Mungerrel elsődleges céljuk, hogy növeljék a részvényesi értéket, és hogy a Berkshire könyv szerinti értéke ismét az amerikai részvénypiac emelkedésénél nagyobb mértékben nőjön. Ehhez pedig további akvizíciókat terveznek, Buffett szavai szerint befektetőtársával Charlival felvették szafari-ruhájukat, és ismét elefántokra vadásznak.

FORRÁS: http://www.portfolio.hu/vallalatok/alulmaradt_buffett_tul_erosek_a_reszvenypiacok.180528.html
 
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger