Fundamentális Elemzés 25.02.2013

2013. febr. 25.

Áttekintés

Nem semmi hét elébe nézünk. Először is pénteken a Moody’s leminősítette Nagy-Britanniát. Majd vasárnap megtörténtek az olasz választások. A választások nem fejeződnek be ma délután 3 óráig (római idő szerint), ezért ma csak később derül ki, hogy ki győzött, ám a vesztes már megvan: Európa. Péntek az USA-beli szekvesztráció határideje. Ha a politikusoknak nem sikerül megállapodniuk – ami valószínűnek tűnik – megnyirbálják a kiadásokat az egész testületben.
Sok gazdasági eseményre és bejelentésre is sor kerül. A globális beszerzési menedzser indexek fennmaradó része csütörtökön és pénteken lát napvilágot. Az eurozóna múlt heti csalódást keltő PMI-indexeit a lehangoló kínai PMI-index követte, ami mutatja, hogy lassul a globális növekedés.
Az USA-ban a középpontban a Fed elnöke, Bernanke félévi Humphrey-Hawkins jelentése áll, amelyet kedden a szenátus, majd szerdán a képviselőház elé tár. Az eurozónában a gazdasági fókuszban valószínűleg a periférikus országok PMI-indexei állnak: van jele a növekedésnek? Más indexek közzétételére is sor kerül, ám a politika valószínűleg nagymértékben befolyásolja a devizapiacot is, és az olasz választások eredményei is valószínűleg dominálnak.

A Piac

EUR/USD


• Körvonalazódik, hogy az olasz választás lesz az euró fő kerékkötője. A korábbi miniszterelnök, Monti várhatóan csak a „megalázó” negyedik helyen végez; az eredményekből fény derülhet arra, hogy az olaszok elutasítják a németek által „hőn szorgalmazott” megszorítási és reformprogramot. Ez ösztönözheti a piacokat hogy teszteljék, vajon az EKB betartja-e azon ígéretét, hogy minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy összetartsa az eurozónát olyan országok esetében is, amelyek nem tartják be a megállapodást.
A pár hosszú lábú doji alakzatot formált pénteken, befejezve kétnapos hosszú, fekete gyertyaalakzatait. Ez a piac nagymértékű határozatlanságát jelzi, ami még fontosabb lesz a nemrégi meredek csökkenés figyelembe vételénél. Esetleg fordulat állhat be, de úgy tűnik, hogy a mai nyitás nem támasztja alá a trendbeli változást. Az 1,33-1,332 tartomány erős ellenállásszintje mellett ma lehetséges trendvonalbeli ellenállásszintet jegyzünk 1,3255-ön. Az eladási pozíciókat kereső kereskedők esetleg lehetséges célként jegyezhetik az 1,3116-ot.

USD/JPY


• Az USD/JPY emelkedett, mivel egy újság kiszivárogtatta, hogy Abe miniszterelnök valószínűleg az Ázsiai Fejlesztési Bank elnökét, H. Kuroda urat választja meg a Japán Nemzeti Bank (BoJ) elnökének. Kuroda jól ismert az enyhítést szorgalmazó hozzáállásáról. Az a hír járja, hogy valószínűleg K. Iwata urat (a gyors monetáris bővülést támogató akadémikust) választja meg elnökhelyettesnek. Ezen kinevezések azt jelentenék, hogy Abe nyer, Aso pénzügyminiszter veszít, és a BoJ teljes gőzzel előre! Az USD/JPY természetesen emelkedne.
A pár pénteken emelkedett, ám ma 110 pip-es különbséggel nyitott, közel kerülve 95,2-es célkitűzésünkhöz, amely a következő néhány kereskedésben fog testet ölteni. Abe valószínű BoJ-elnökválasztásának fényében a következő néhány napban a kereskedők esetleg fontolóra vehetik vételi pozícióik megtartását még akkor is, ha a 95,2-es célt a vártnál hamarabb elérjük. A mai trendvonalbeli támaszszint 93,4.

GBP/USD


• A piacok számítottak az Egyesült Királyság leminősítésére, de nem ilyen hamar. A Moody's „kikristályosítja” és megerősíti az Egyesült Királysággal kapcsolatos félelmeket, amelyek már léteztek a piacon, és ebben a vonatkozásban emlékezteti az embereket a már ismert tényekre, aminek hatására ismét cselekedni fognak. A font várhatóan tovább gyengül.
A font gyengült a leminősítést követően, ami lefelé irányuló áttöréshez vezetett a 2010. május - 2011. április időszak fő növekvő trendjének 61,8%-os visszatérési szintjéről, aminek hatására a pár 1,42-ről 1,67-re rallyzott. A fenyegető „death cross” áttérés is lefelé nyomta a párt, bár a pár árreakciója a korábbi „death cross” áttérésekre vegyes. A jelenlegi visszatérés – amelyet befolyásolhat a heti alsó Bollinger sáv 3 egységnyi normál eltérése alatti zárás – esetleg ellenállásszintre találhat az 1,52-1,527 tartományban. Fenntartjuk általános „medve” nézetünket, és ragaszkodunk az 1,50-es hosszabb távú célkitűzésünkhöz.

Arany


• Az arany visszatért a pénteki késői kereskedés folyamán, és ma tovább erősödött az ázsiai kereskedési napon a „lehetőség-vadászat” hatására a nemrégi nagymértékű csökkenést követően.
Úgy tűnik, hogy az arany korrekciója ellenállásszintre talált kb. 1586 $-on, amely a február 7-én kezdődött csökkenés 23,6%-os visszatérési szintje. Az ellenállás mellett a kereskedők esetleg 1579 $-on jegyezhetik a trendvonalbeli ellenállásszintet. Amint azt a múlt héten megjegyeztük: valószínűleg a folytatódó trendet jelző alakzat kiteljesedését, nem pedig megfordulását tapasztalhatjuk.

Olaj


• Az olaj tovább csökkent az éjszaka folyamán a csalódást keltő kínai PMI-indexek hatására.
Az olaj pénteken hivatalosan elérte 92,5 $-os célkitűzésünket, és ismét támaszszintet talált az ár körül, közel a december közepe-február közepe időszak növekvő trendjének 50%-os visszatérési szintjéhez. Amint a múlt héten megjegyeztük: szeretnénk látni, hogy a támaszszint megtörik, mielőtt célba vesszük a 91 $-t, közel a 61,8%-os visszatérési szinthez. Ma kis kitérő mozgást tapasztalhatunk, mivel a kereskedők esetleg alternatív lehetőségeket kívánnak fontolóra venni.

REFERENCIA valutaárfolyamok - NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei



Piaci Összefoglaló

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger