Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

2013. jan. 22.

Komoly zuhanást szenvedtek el az Apple részvényei az elmúlt hónapokban, ahogy az iPhone keresletével és a növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek erőre kaptak. Sok kérdésre választ kaphatunk holnap este, amikor a társaság közzéteszi negyedik negyedéves gyorsjelentését. A várakozások mindenesetre nem túl optimisták, az elemzők és a menedzsment is profitcsökkenést jósol a negyedik negyedévre, ami 9 éve nem fordult elő a vállalatnál. 

Izgalmas nap vár holnap az Apple befektetőire, az amerikai technológiai óriás ugyanis a piacok zárását követően közzéteszi negyedik negyedéves eredményeit. A negyedik negyedév különösen fontos a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok számára, hiszen a karácsonyi vásárlási szezon miatt a legerősebb időszaka a szektor szereplőinek.

Az Apple-lel kapcsolatban az elmúlt hónapokban meglehetősen nyugtalanító hírek érkeztek, miszerint az iPhone kereslete gyengébben alakul a várakozásoknál. A beszállítók felől olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az Apple jelentősen csökkentette az új iPhone-ban használatos kijelzőkre vonatkozó megrendeléseit. Ennek kapcsán pedig az értékesítések és a növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek kaptak erőre, ami komoly esést indított el a részvények árfolyamában.

Mit érdemes figyelni az Apple gyorsjelentésében?

1.) Bevétel és profit

Az első információ, amit a hírügynökségek egy gyorsjelentés során a piac felé közölnek, az a negyedéves bevétel és az EPS alakulása. Az Apple menedzsmentje negyedéves gyorsjelentései alkalmával rendszerint megfogalmaz bevétel-és profitvárakozásokat a következő időszakra, így az elemzők kapnak valamiféle iránmymutatást. A negyedik negyedévre a vezetőség 52 milliárd dolláros bevételt és 11,52 dolláros egy részvényre jutó nyereséget jósolt 3 hónappal ezelőtt. A legfrissebb elemzői konszenzus ennél valamivel optimistább, 54,7 milliárd dolláros bevételt és 13,41 dolláros egy részvényre jutó eredményt valószínűsít.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

A bevételek terén mind a menedzsment, mind az elemzők kétszámjegyű növekedést várnak az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, a profit szintjén azonban csökkenés jöhet, ha a konszenzusnak megfelelő eredményeket ér el a társaság. Profitcsökkenés 9 éve nem fordult elő az Apple-nél év/év alapon.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

A piacok elsősorban nem a növekedés/csökkenés mértékét figyelik, hanem azt, hogy a várakozásokhoz képest hogy teljesít a társaság. Ebből a szempontból abban bízhatnak az optimisták, hogy miután az elmúlt két negyedévben elmaradt a konszenzustól az Apple profitja, így a várakozások csökkentek, amit könnyebb lehet felülteljesíteni.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

Az Apple esetén nem lesz most elegendő az, ha csak megfelel a várakozásoknak, a bizalom helyreállításához felül kell múlni azokat. Az elmúlt 10 évben mindössze 4 olyan negyedév volt, amikor az Apple profitszinten elmaradt a konszenzustól a Reuters adatai szerint. Ha az Apple most legalább 10-15%-kal felül tudja múlni a prognózisokat, akkor a befektetők bizalma visszatérhet - véli a Global Financial Private Capital szakértője.

2.) Termékértékesítések

Az iPhone jelenleg az Apple húzóterméke, így a termék értékesítéseinek alakulására vonatkozó információk a befektetők érdeklődésének középpontjában állnak, különösen hogy az iPhone iránti kereslet gyengélkedéséről szóltak a negyedik negyedévben a hírek. Az elemzői becslések az iPhone értékesítésekre 47,5 és 53 millió darab között mozognak, ami 2011 negyedik negyedévéhez képest 28-43%-os növekedésnek felel meg.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

A konszenzus szerint iPadből 23-25 millió darabot adhatott el a társaság. Az értékesítési volumen növekedését felfelé segíthette, hogy ősszel az Apple piacra dobta táblagépe olcsóbb verzióját, az iPad Minit.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

3.) Marginok alakulása

Az olcsóbb iPad piacra dobása miatt félő, hogy a termékmix az alacsonyabb marginnal értékesíthető készülékek irányába csúszik el, az iPad Mini ugyanis "kannibalizálhatja" a táblagép eladásait. Az, hogy az iPad Mini az értékesítési volumenben mennyit tesz ki, azért is fontos, mivel hónapok óta pletykálnak a piacok arról, hogy az iPhone esetén is hasonló stratégiaváltásra készül az Apple és piacra dobhat egy olcsóbb okostelefont, kifejezetten a fejlődő piacokra fókuszálva. Ez bár az értékesítéseket megdobhatja, viszont a profittermelő képesség romlását vonhatja maga után.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

4.) Várakozások

A menedzsment rendszerint a gyorsjelentés során rendszerint megfogalmaz várakozásokat a folyó negyedévre. Az Apple vezetősége híres arról, hogy hagyományos konzervatív prognózisokat ad, így a piacok általában nem lepődnek meg azon sem, ha az elemzői konszenzustól elmarad a vezetőség prognózisa.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

5.) Készpénzállomány

A harmadik negyedév végén 121 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezett az Apple, ami részvényenként 129 dollárnak felel meg. Az Apple hagyományosan jó készpénztermelő képességgel bír és a tavaly megkezdett osztalékfizetési és saját részvény vásárlási program sem igazán hagyott nyomot a készpénzállomány alakulásán. A befektetők arra várnak, hogy a cég folytatja a 10 milliárdos saját részvény vásárlási programját, különösen azután, hogy az elmúlt hónapokban látott esést követően az árfolyam vonzó szintekre esett.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?

Az Apple árfolyama nem ritkán komoly mozgást mutat a negyedéves gyorsjelentésre. Ez alól kivétel volt a harmadik negyedéves gyorsjelentés, ami után a következő napon közel 1%-os eséssel reagált az árfolyam. Az előző gyorsjelentésre viszont több mint 4%-ot estek a részvények, előtte pedig közel 9%-os, illetve 6% feletti emelkedést produkáltak a papírok.
Holnap lesz az Apple nagy napja - Mire számítsunk?
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger