Arccal a likviditás felé !

2013. jan. 13.

Egyre hangsúlyosabban vetődik fel a kérdés, hogy a jelenlegi hozamszegény környezetben milyen eszközbe érdemes befektetni úgy, hogy elfogadható hozamhoz jussunk mérsékelt kockázat mellett.

A piacokon egy ideje kialakult a hozamvadászat - melyből a hazai eszközök (állampapírok) sem maradtak ki az Európa-bajnok kamatszint miatt -, amit növekvő kockázatéhség jellemez. A kötvényekről és kötvényalapokról itt fogalmaztam meg gondolataimat
Ezzel együtt jól megfigyelhető a hazai piacon is a markáns hozamcsökkenés 2012 egész év folyamán.

Mára a teljes állampapír-hozamgörbe 6% alá került. Érdekes módon a 3 havi papírok magasabb hozammal forognak, mint a 6 és 12 hónaposak.

Ez számomra egyértelműen azt jelzi, hogy a piac további MNB kamatcsökkentést áraz az előttünk álló időszakban. Ebből én arra következtetek, hogy a lakossági állampapír kamatok tovább csökkennek (feltételezve, hogy nem üt be egy globális turbulencia, vagy magyarországi mini válság).

Ezek után mit lehet tenni a befektetésre váró pénzeszközökkel?
Likvid, de mégis elfogadható hozamú eszközöket preferálva hozamemelkedés esetén lépésről-lépésre építkezve a portfólió átsúlyozása a nagyobb hozamú állampapírok felé.
Jelenleg én
  1. az igazán kockázatos eszközökben én a befektetett tőkém kevesebb mint 10 %-t tartom.
  2.  korábban magasabb hozamkörnyezetben a másodpiacon vásárolt kötvényeket tartom a portfólióban lejáratig.
  3. szabad pénzeszközökből veszek rövid futamidejű állampapírokat (pl. Kamatozó Kincstárjegy), melyek árfolyama a hozamváltozásra kevésbé vagy egyáltalán nem érzékeny (kisebb hozammal megelégedőknek, vagy közeli hozamemelkedésre számítóknak) jó lehet a pénzpiaci alap is. Így aztán, ha a hozamkörnyezet nem változik, a kuponra járó (jelenleg egy éves KK esetén) 6,5% kamatot megkapom lejáratkor. Ha ezt hozamemelkedés miatt eladom, akkor a bid-ask spreadet bukom. Másodpiacon 5,1-5,3% érhető ezen az időtávon el jelenleg és ez csökken. Az nem kérdés, hogy lesz-e hozamemelkedés. A kérdés helyesen feltéve az, hogy "Mikor lesz hozamemelkedés?". Ezt csak utólag fogjuk megtudni, de erre célszerű készülni. Hozamemelkedés esetén azután már a hosszabb futamidejű papírokra érdemes fókuszálni, vagy a kötvényalapokra.
 Érzékelhető - szerintem - hosszútávon nem fenntartható ellentétes irányú mozgás is. Az EURHUF árfolyam ugyanis felfelé trendel, míg a hozamok csökkennek. Ez szerintem meg fog törni és ezt kockázatmentes környezetben lehet érdemes kivárni.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger