Adóelkerülés: így csinálják a nagyok

2013. jan. 22.

Miközben a kormányok világszere a pénzügyi válság által hátrahagyott költségvetési hiány betömésével küszködnek, az olyan nagy vállalatok, mit az Apple, a Google vagy a Vodafone minimális adófizetéséről szóló beszámolók közfelháborodást váltottak ki Európában és az Egyesült Államokban. 


A bírált vállalatok mindegyike azt állítja, hogy szabályszerűen járt el, sőt, némelyikük azzal érvel, hogy tartozik részvényeseinek azzal, hogy a törvények által megengedett módon a lehető legkevesebb adót fizesse be. A politika azonban az Atlanti óceán mindkét oldalán immorális eljárásnak kiáltotta ki az adóminimalizálás gyakorlatát és nyilvános beszámoltatásra citálta be az érintett vállalatok vezetőit.
   
A francia, német és olasz adóhatóságok pedig egyenesen házkutatásokat tartottak néhány nagynevű vállalat hivatalos helységeiben.
   
A befektetőiknek szociális felelősséggel tartozó alapok mindig is azt állították magukról, hogy befektetési döntéseikben figyelembe veszik a vállalatok adófizetési gyakorlatát is. A Reuters hírügynökség által több mint egy tucat befektető szakember megkérdezésével végzett felmérésből azonban az derül ki, hogy a befektetési alapok ha egyáltalán, akkor is csak elvétve vesznek figyelembe adózási szempontokat befektetési döntéseikben. Nem biztos, hogy ez még sokáig így is lesz.
 
Az alapok befektetési döntéseiben mértékadó részvényindexeket összeállító FTSE Group például közölte, hogy az etikus vállalatokat magában foglaló FTSE4Good indexéből el fogja távolítani az agresszív adócsökkenési gyakorlatot folytató vállalatok részvényeit.
   
Az FTSE4Good index egyike az "etikus alapok" által portfolióik összeállításához használt befektetési útmutatóknak. Az etikus befektetői közösség európai szervezete, az European Sustainable Investment Forum adatai szerint európai alapok 2011 végén 7 ezer milliárd euró befektetéssel rendelkeztek szociális felelősséget vállaló vállalatok részvényeiben.
   
Az amerikai társszervezet, az U.S. Forum for Sustainable and Responsible Investment 2012-es jelentése szerint az Egyesült Államokban professzionális befektetők által kezelt 33,3 ezer milliárd dollár vagyonnak 11 százalékát olyan alapok fektették be, amelyek a szociális felelősségvállalást is figyelembe veszik befektetési döntéseikben.
   
Hogyan lehet azonosítani a szociális felelősségnek fittyet hányó vállalatokat?
   
BNP Paribas Investment Partners környezetvédelmi, közösségi és kormányzati elemzői részlegének vezetői Jacky Prudhomme and Helena Vines-Fiesta már dolgoznak egy, a nem megfelelő adófizetési gyakorlatot követő vállalatok kiszűrését lehetővé tévő módszeren. "Jelenleg adathiány miatt még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megbízható módszert állíthassunk fel az adófizetési stratégiák vizsgálatára, néhány ágazatban azonban már mérlegeljük ennek a lehetőségét" - közölték. A párizsi alapkezelő a 2012 márciusi állás szerint 513 milliárd euró vagyon felett rendelkezett.
   
A fejlődő országokból nyereségüket kimentő multinacionális cégek ellen nemzetközi kampányt folytató Charity ActionAid közölte, hogy már kilenc hónapja tanácsokkal segíti olyan befektetési alapok munkáját, amelyek felelős közösségi magatartásra akarják késztetni a tulajdonukban levő vállalatokat.
   
Michael Lewis adótanácsadó elmondása szerint a jótékonysági szervezet útmutatót ad ki a jövő hónapban arról, hogy adóügyekben milyen eszközökkel lehet nyomást gyakorolni a vállalatokra. A Charity ActionAid útmutatója alapján a befektetési alapok idővel kidolgozhatják saját szűrési eljárásukat.
   
Elmondta, hogy számos befektetési alap annak az aggályának adott hangot, hogy az agresszív adóoptimalizálási gyakorlatot folytató vállalatok valószínűleg más területeken is túl kockázatos módon járnak el. A befektetők abban is tisztán szeretnének látni, hogy a nettó nyereségnek mekkora hányada származik a működés fenntartható nyereségkulcsából és mekkora hányada adóminimalizálási műveletekből - amit egy szigorúbb adóhatósági ellenőrzés egy pillanat alatt el is tüntethet.
   
"Minden esetben megvizsgáljuk azoknak a vállalatoknak az adófizetési gyakorlatát, amelyekbe be kívánunk fektetni" - mondta Charles Heenan, a brit Kennox alapkezelő befektetési igazgatója. "Ha túl keveset fizetnek, akkor a nyereség valószínűleg nem tartható fenn" - tette hozzá.
   
"Meglehetősen nagy feladat megtalálni a megfelelő kritériumokat, elfogadtatni azokat, majd kialakítani következetes alkalmazásuk kereteit" - mutatott rá Ryan Smith, a Kames Ethical Equity és a Kames Ethical Cautious Managed befektetési alapokat kezelő Kames Capital vállalatirányítási igazgatója.
   
A cégek adófizetési gyakorlatának rangsorolásán dolgozó New York-i Domini Social Investments főtanácsadója azonban meglehetősen szkeptikus egy ilyen rendszer alkalmazhatóságával szemben. Nehéz lesz szerinte például befektetésre egyáltalán méltó részvényt találni. "Sajnálatos módon az adóelkerülés olyan mértéket öltött, hogy egy ilyen szűrőn gyakorlatilag egyetlen vállalat sem maradna fenn" - mutatott rá. forrás: http://adozona.hu
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger