Váratlan lépés: már most tudjuk mennyivel drágul a benzin

2012. dec. 21.


A karácsonyi ünnepre tekintettel már ma értesítette partnereit az árváltozásról a MOL. Az árváltozás jövő péntek nulla órától lép életbe, mely szerint a benzin és a gázolaj literje is 3-3 forinttal feljebb kerül.

Az eheti általunk vizsgált finomított termékárak elmozdulása alapján a benzin esetén egy ennél nagyobb emelés sem lett volna meglepő, a gázolaj esetén hozzávetőlegesen összhangban van a MOL lépése az általunk várttól.



A héten a Brent árfolyama a jó világpiaci hangulat közepette emelkedésbe kezdett és a fekete arany jegyzése a hordónkénti 110 dollár szintek közelébe tért vissza.
Váratlan lépés: már most tudjuk mennyivel drágul a benzin

Ennek megfelelően a finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai is felfelé mozdultak a héten, a benzin esetében látott 3%-os emelkedés mellett a dízel 1,7%-kal került feljebb. Mindkét dolláros árváltozás emelkedést indokolt, melyen a forint alig érezhető erősödése sem tudott segíteni.
Váratlan lépés: már most tudjuk mennyivel drágul a benzin

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 217-es átlagos szintekről a héten 216,7-ig erősödött a dollárral szemben, ami nem volt elég az áremelés elkerüléséhez. A dolláros átlagárak emelkedését a forintos átlagárak emelkedése így szinte pontosan lekövette. A benzin és a gázolaj forintban mérve sorrendben 2,9 illetve 1,6%-os emelkedést produkált.

  
A héten látott elmozdulások alapján a jövő héten a benzin esetén 4-5 a gázolaj esetén 2-3 forintos emelés lett volna várható.
Váratlan lépés: már most tudjuk mennyivel drágul a benzin

Ezzel szemben a MOL a mind a benzin mind a gázolaj esetén 3-3 forintos áremelést lépett meg a kiskereskedőkkel szemben. Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (3 Ft-os benzinár és a gázolajár emelés) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 407-408 forintos, a gázolajat pedig 416-417 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest azonban a benzin literjét 10 forinttal drágábban, a gázolajét 9 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 2,6%-os emelkedésnek, a dízel esetén 2%-os csökkenésnek felel meg.

A benzin emelkedésének oka a teljes egészében finomított termékárak emelkedése, ezen még a forint kedvező irányú elmozdulása sem tudott segíteni, az erősödés mértéke ugyanis elhangolható volt.
Forrás: http://www.portfolio.hu
Váratlan lépés: már most tudjuk mennyivel drágul a benzin
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger