Tartozik a Magyar állam, de megbírságolnak, ha nem fizetem ki időben a megNEM kapott pénzemből az adót!??

2012. dec. 31.



Maga a cím is elég kusza, de megpróbálom kibogozni a dolgokat. Nem vagyok jogász, se adószakértő csak egy laikus, de nézzük józan paraszt ésszel, hogy működnek most a dolgok kis hazánkban. 



Több kivitelező cég vezetőjével beszélgettem és megdöbbenve hallgattam, milyen adózási rendszer van most gyakorlatban. Egy példán keresztül megpróbálom levezetni (minden név és szám, illetve hely kitaláció):

Szereplők
Cég:  Tisztességes Építő Kft.
Megrendelő: Szegény Önkormányzat (a Magyar állam)
Tárgy: Óvoda Építés

A Tisztességes Építő Kft. elnyer egy munkát egy óvoda építésre Szegény városban. Természetesen minden hivatalosan történt közbeszerzési pályázaton dőlt el, hogy ők lesznek a generál kivitelező cég. Szerződés születik a munka menetéről, annak teljes összegéről és a befejezési határidőről és nem utolsó sorban a kifizetési határidőről.

Eltelik pár hónap, az épület elkészül és benyújtja a Tisztességes Építő Kft. a végelszámolási számlát az önkormányzat felé. (az önkormányzatnak a jelen példa esetében 60 nap fizetési határideje van)

Mivel ez a cég a számlát kiállította neki a bevétel után adókötelezettsége keletkezik amit rendeznie kell rövid időn belül, amennyiben nem szeretne adózás elmulasztása miatt büntetést fizetni. Ezzel nem is lenne probléma, hiszen a cég tudta milyen feltételekkel indul a pályázaton, hogy csak 60 napra fog fizetni az önkormányzat (vagyis a magyar állam) de csak itt jön az érdekesség!!!

Mi történik ha nem fizetjük be az adót időben? Minden elmulasztott nap után késedelmi kamatot(büntetést) számolnak fel az összeg arányában!
Mi történik ha az állam 60 nap után nem fizet?? SEMMI!!! Igaz jogunkban áll polgári perre menni a késedelmi kamatokért és a megnem kapott pénzünkért, de őszintén, ki az az elvetemült aki az országot be fogja perelni?? Többe fog kerülni a perköltség és az utána járás és többet még munkát se nagyon fog kapni a jövőben egy ilyen cég.

Ennek a folyamatnak visszafelé is törvényben meghatározottan így kellene működnie: nem tud fizetni az állam a meghatározott időre akkor x% bűntető kamattal együtt utalja majd és rendezze a tartozását a Tisztességes Kft felé, hiszen ez a szerencsétlen cég nem számíthatott rá, hogy nem lesz kifizetve és nem fog tudni új munkát vállalni. (mivel ha egy iylen cégnek nincs forgótőkéje nem tud vállalkozni)

Ezért megy most csődbe nagyon sok építőipari cég hazánkban és mennek tönkre családok és életek! Mert a magyar állam a legnagyobb adós és nem teljesíti a szerződési feltételeket!

Ez rendben van így? Rosszul látom?? Mi a véleményed a cikk tartalmával kapcsolatban? Mit lehetne tenni, hogy mindenkinek jobb legyen?? Szólj hozzá lent!

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger