Izomfejlesztő fehérjét találtak

2012. dec. 16.Egy korábban ismeretlen, az izmok edzés utáni épülését és erősödését támogató fehérjét izoláltak az amerikai Dana-Farber Rákintézet munkatársai, akik eredményükről a Cell című tudományos folyóiratban számoltak be. A kutatók reményei szerint a fehérje szintjének mesterséges növelése a jövőben segíthet az öregedés, az elhúzódó inaktivitás és a rákbetegség által okozott izomvesztés megelőzésében.

Egérkísérletekben azok az állatok, amelyek extra adagot kaptak ebből a fehérjéből, izmosodtak és erősödtek is, a rákbeteg rágcsálókat pedig kevésbé érintette az állapotukkal gyakran együtt járó leromlás, izomvesztés.

Izomvesztés ellen

"Ha módot tudnánk találni a fehérje szintjének megemelésére, az nagyon izgalmas lenne. Csökkenthetnénk például az izomvesztést az intenzív osztályokon kezelt pácienseknél, akiknek az izomzata leépül a huzamos fekvés miatt" – mondta Jorge Ruas, a tanulmány első szerzője. Alkalmazhatnák a fehérjét veleszületett izomdisztrófia esetében is, valamint az öregedéssel együtt járó izomvesztés csökkentésére.
A PGC-1 alfa-4 jelű fehérje jelen van az egér és az ember vázizomzatában is. Mint a kutatók elmondták, az olyan állóképességi edzések, mint a súlyemelés, megemelik e fehérje szintjét, ami azután olyan biokémiai változásokat indít el, amelyek nagyobbá és erősebbé teszik az izmokat.
Az újonnan megismert fehérje kissé módosult változata a PGC-1 alfa elnevezésű, korábban már ismert fehérjének, amely a szervezet anyagcseréjében fontos szabályozó szerepet tölt be. A PGC-1 alfáról tudták, hogy annak szintje inkább az izmok kitartását, mint méretét növelő tréningek, például futóedzések közben emelkedik. "Eléggé meghökkentő, hogy ugyanaz a gén által legyártott két fehérje szabályozza mindkét mozgástípus hatását" – mutatott rá Bruce Spiegelman kutatásvezető.

Gyúrás nélkül is hat

Az új fehérje izomnövelő hatását több kísérletben is demonstrálták a kutatók. Néhány napon belül 60 százalékkal megnőtt például az izomtömegük azoknak az egereknek, amelyek lábizmaiba bevitték a PGC-1 alfa-4 jelű fehérjét kódoló gént. Nyugalomban tartott állatokon is kipróbálták a módosítás hatását: a kezelt egerek 20 százalékkal erősebbek voltak és később fáradtak ki, mint a kontrollcsoport egerei, ráadásul karcsúbbak is maradtak társaiknál.
Egy további kísérletben rákbeteg egereknél nézték meg a többlet fehérje hatását: a kezelt egereknél csupán 10 százalékos volt az izomtömeg csökkenése, miközben a kontrollcsoportban 29 százalék.
forrás: http://index.hu

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger