Tényleg EGY hónap van hátra a világvégéig? Mit akartak üzenni a Maják?

2012. nov. 21.


  2012 december 21. világvége


Téved-e a maja naptár? A maja kalendáriumokból állítólag kiolvasható, hogy a 16 milliárd évvel ezelőtt történt ősrobbanás óta milyen fejlődési szakaszokon ment át az emberiség. Beavatottak szerint a különböző létsíkokban „kalandozó” maják Atlantisz örökösei voltak, és nemcsak a múltban végeztek utazásokat, hanem a jövőbe is láttak. Kultúrájuk Mexikó déli területeitől egészen Honduras nyugati részéig virágzott, egyik-másik találmányuk jóval megelőzte a korát.


Többek között írott nyelvvel, magas színvonalú építészettel, valamint fejlett csillagászati és matematikai rendszerrel büszkélkedhettek. Több naptáruk volt, a „hosszú számítást” időszámításunk előtt kezdték meg 0.0.0.0.0 dátummal. Ez a naptár 2012. december 21-én éri el a 13.0.0.0.0-t, ami nagyjából 5126 évet jelent. Ehhez tudni kell, hogy ők a húszas számrendszert alkalmazták, vagyis a jobb szélső helyi érték naponként 0-tól 19-ig változott, majd utána a következő fordult át 1-esre (például 0.0.0.1.0-re). A vitát a mai napig az váltja ki, hogy mi történik 13.0.0.0.0. után, azaz 2012. december 21-én? Lenullázódik a naptár, és újraindul, vagy pedig továbbmegy 20.0.0.0.0-ig, és akkor kezdődik új időszámítás?

Cáfolja a világvégét a legősibb maja naptár

Egyedülálló, eddig ismeretlen falfestmények és számítások kerültek elő egy ősi maja város most feltárt termében. A falakon lévő naptár 7000 évre előre számítja ki a különböző csillagászati eseményeket, és a 9. században készülhetett.

A régészek majdnem egy évszázaddal ezelőtt fedeztek fel egy nagy maja várost Guatemala Petén nevű tartományában. Az annak idején több tízezer lakosnak otthont adó, Xultúnnak elnevezett város alapos régészeti feltárása azonban csak pár éve kezdődött a National Geographic Társaság támogatásával. A kutatóknak nem is kellett soká várni egy szenzációs felfedezésre - írja a Science legújabb száma.
A fagyökerek közt rábukkantak egy olyan lakóépületre, amelynek falait eddig még nem látott, i. sz. 9. századi falfestmények borítják, többek közt egy díszes ruhába öltözött férfi képe. Az egyik falat pedig festett, bekarcolt számok tömege foglalja el. A számítások zöméről kiderült, hogy az eddig ismert legrégibb maja naptárhoz tartoznak. Az eredményekről a National Geographic magazin júniusi száma is tudósít majd.
A háznak gondolt építménynek három fala maradt épségben, mindegyik egy önálló történetet mesél el a kutatóknak, és mindnek megvan a maga rejtélye, mondta a régészeti feltárások vezetője, William Saturno, a Bostoni Egyetem archeológusa. 

Forrás: National Geographic/Tyrone Turner
Az ősi maja lakóhely bejárata (Forrás: Tyrone Turner / National Geographic Society)
Egyedülálló falfestmények és számítások
Az északi fal egyenesen szemben van, ahogy belép valaki a szobába. A falon egy kék tollakat viselő, ülő király festménye látható. A falra csontból készült hosszú rudat szereltek, amely lehetővé tette, hogy egy függönyt húzzanak a király portréja elé. A király portréja közelébe élénk narancsszínnel egy tollat tartó férfi képét festették.
A férfi arca melletti maja írásjelek "Obszidián öccsének" nevezik őt. Ez a különös titulus ritkán bukkan fel maja szövegekben. Saturno szerint a férfi valószínűleg a király fia vagy öccse lehetett, és talán a művész felírta, ki élt a házban. "A király portréja a királyi család és a házban élő személy közti rokoni kapcsolatra utal" - mondta Saturno.
Forrás: National Geographic/Tyrone Turner
Jobbra a király képe a fülkében, középen "Obszidián öccse", balra az egyik fekete alak (Forrás: Tyrone Turner / National Geographic Society)
A falon négy hosszú, a napokat 1/3 milliótól 2,5 millióig reprezentáló szám látható, melyek valószínűleg valamennyi csillagászati ciklust egyesítik (mint a Mars, a Vénusz és a holdfogyatkozások), amelyet a maják fontosnak tartottak. A dátumok úgy 7000 évre nyúlnak a jövőbe. Ez a régészek által feltárt első maja hely, ahol ilyen módon táblázatba rendezték az összes ilyen ciklus. A gipszfelületbe karcolt másik szám valószínűleg a dátumot rögzíti: i. sz. 813 - az az időszak, amikor a maja világ kezdett összeomlani.
A maják különböző naptári ciklusokat tartottak számon. Ezek közé tartozott a 260 napos ünnepi naptár, a 365 napos szoláris (Napra vonatkozó) naptár, a Vénusz 584 napos ciklusa és a Mars 780 napos ciklusa. "Ez az első alkalom, hogy bepillantást nyerhetünk abba, milyenek lehettek egy írnok tényleges feljegyzései, akinek az volt a munkája, hogy hivatalosan feljegyezze egy maja közösség történéseit" - mondta Saturno. "Ez olyan, mint egy rész az Agymenők (The Big Bang Theory) tévésorozatból, egy bonyolult matematikai feladat, amelyet a falra festettek. Úgy tűnik, mintha a falat használták volna táblaként."

Forrás: National Geographic/Tyrone Turner
A naptári számítások részlete (Forrás: William Saturno, David Stuart / National Geographic Society)
A szoba nyugati falán három ülő férfialak látható. Mindhármat feketével festették, és fehér ágyékkötőt viselnek. Nyakukon érmék függnek, és egyforma egytollas, püspöksüvegszerű fejdíszt viselnek. "Sosem láttunk még sehol ehhez hasonló egyforma fejdíszeket" - mondta Saturno. "Nyilvánvalóan valamiféle jelmez." Az egyik alak különösen testes, "mint egy szumóbirkózó", és mellette ez a felirat látható: "Obszidián bátyja". A másik mellett az "ifjú" címke olvasható.
A keleti falon egy meglehetősen rossz állapotban lévő fekete emberi alak és több más alak maradványa látható. A falat azonban alapvetően számokat jelképező írásjelek uralják, köztük számolásokat és naptári számításokat jelentő számoszlopok. Egyes számok a holdfázisokat követik nyomon, mások megpróbálják összeegyeztetni a holdidőszakokat a szoláris naptárral. "Az ehhez hasonló égi megfigyelés szolgált eszközként a holdfogyatkozások előrejelzésére" - mondta Saturno. Az egyik jó állapotban megmaradt rész pirossal festett számjegyeket tartalmaz. Úgy tűnik, ezek a mellettük lévő hivatalosabb számítások korrekciói.
Nem lesz világvége 2012-ben
A programban részt vevő kutatók szerint a népszerű hiedelem ellenére semmi jele annak, hogy a maja naptár - vagy a világ - 2012-ben véget érne, csupán az egyik naptári ciklus fejeződik be. "Olyan ez, mint az autó kilométerórája, a maja naptár átfordul a 120 000-es számokról 130 000-re" - mondta Anthony Aveni, a Colgate Egyetem csillagászat és antropológia professzora, a Science-ben megjelent cikk társszerzője.
A maja naptár ismert ciklusai a következők:
nap (kin)
vinál (20 nap, "hónap")
tun (18 vinál, 360 nap)
katun (20 tun, 7200 nap, azaz körülbelül 19,7 napév)
baktun (20 katun, 144 000 nap)
piktun (20 baktun)
kalabtun (20 piktun)
kincsiltun (20 kalabtun)
analtun (20 kincsiltun, körülbelül 64 millió év)
Ha a naptár kezdetét 0.0.0.0.0.-ra tesszük (0 baktun, 0 katun stb.), akkor 13 baktun eltelte előtt egy nappal 12. 19. 19. 17. 19. lesz a maja dátum; ez 2012. december 21-re esik. Utána viszont nem 0. 0. 0. 0. 0. jönne megint, hanem 13. 0. 0. 0. 1. Ez lesz 2012. december 22-e.
A maja naptár egy ciklusa tehát 2012-ben valóban véget ér. Ebből azonban senki, a maják sem következtettek arra, hogy a világtörténelemnek ez lenne a vége. December 31-én, amikor a mi naptárunk egy "ciklusa", azaz egy év véget ér, mi sem beszélünk világvégéről, hanem - ha megérjük az újév napját - új naptárt veszünk.


"A legizgalmasabb dolog az, hogy most már látjuk, a maják több száz éven át végeztek ilyen számításokat, mielőtt rögzítették volna ezeket a kódexekben" - mondta Aveni. A kutatók azt mondják, hogy a szimbólumok egyfajta világszemléletet tükröznek. "Az ősi maják azt jósolták, hogy a világ folytatódni fog, hogy mostantól 7000 évre a dolgok pontosan ugyanolyanok lesznek, mint most" - mondta Saturno. "Mi állandóan a befejeződéseket kutatjuk. A maják arra kerestek garanciát, hogy semmi sem fog változni. Ez egy teljesen más gondolkodásmód." (forrás: http://www.origo.hu)

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger