Nemet mondott az LMP

2012. nov. 18.

Nem csatlakozik a Bajnai Gordon volt kormányfő vezette Együtt 2014 mozgalomhoz az LMP - döntött a párt hétvégi kongresszusa. A döntés nyomán lemondott Jávor Benedek frakcióvezető, aki szerint a párt stratégiája irreális. Schiffer András LMP-s képviselő ugyanakkor lapunknak úgy fogalmazott, csak úgy váltható le az Orbán-rezsim, ha nem csak az egykori Fidesz-szavazók, hanem azok kegyeit is elnyerik, akik elutasítják a rendszerváltás utáni kormányokat, köztük Bajnai Gordonét.

 Az LMP csillebérci kongresszusán 84 küldött döntött úgy 62 ellenében, 11 tartózkodás mellett, hogy a párt elutasítja a Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 választási mozgalom meghívását, és nem csatlakozik a szövetséghez. A döntés után Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető és Karácsony Gergely valamint Szabó Tímea frakcióvezető-helyettes is bejelentette lemondását, a tisztújításig Mile Lajos, az MDF egykori tagja vezeti a képviselőcsoportot. Jávor Benedek a kongresszus után úgy fogalmazott, a párt olyan stratégiát fogadott el, amely felett eljárt az idő, és nem reális. A politikus szerint az LMP nyitva hagyta ugyan a párbeszéd lehetőségét, de a döntés kétségbe vonja a megegyezés valódi szándékát. Az Együtt 2014 tudomásul vette az LMP döntését, amely szerint a párt nem kíván részt venni "a változást akaró erők együttműködésében". A mozgalom szerint a kormánypártok olyan választójogi törvényt erőltettek Magyarországra, amelynek következtében széles ellenzéki összefogás kell a kabinet leváltásához. A szervezet úgy vélte, a nem együttműködő ellenzéki erők végső soron "az Orbán-rezsim túléléséhez asszisztálnak". Az MSZP nem kommentálta az ellenzéki párt döntését.
Az LMP végre határozott irányba lépett - foglalta össze lapunknak Schiffer András a kongresszus döntéseit. Az LMP-s politikus szerint a párton belül senki sem győzött vagy vesztett, és arról sincs szó, hogy végleg kizárnák a jövőbeni együttműködést az ellenzéki erőkkel, hiszen arról is döntöttek: amennyiben alapvetően átalakulnak a pártok közötti erőviszonyok, újra fogják értékelni a párt stratégiáját. Schiffer szerint csak az Együtt 2014-hez való csatlakozásra mondtak nemet, hiszen folytatják az együttműködést a civil szervezetekkel és a parlamenten kívüli pártokkal, például a 4K!-val.

A politikus úgy vélte, a kongresszus döntése azt is egyértelművé tette, hogy az LMP nem pusztán az Orbán-kormány leváltására törekszik, hanem elutasítja a rendszerváltás utáni összes kormány politikáját. A döntés mögött tehát az az elvi megfontolás van, hogy meg kell mutatni az országnak, a "nagytőkével szemben is lehet" politizálni. A kongresszus úgy látta, a korábbi kormányok "emblematikus" politikusai és szervezetei mellett - éppen az Orbán-kormány leváltása érdekében - szükség van olyan ellenzéki kínálatra, amely lehetőséget nyújt azoknak a választóknak, akik úgy akarják "elzavarni a Fideszt, hogy közben elutasítják a megelőző időszakot is". Mi nem hiszünk az "Egy a tábor, egy a zászló" elméletben - tette hozzá Schiffer.

Kérdésünkre, hogy a kongresszus döntése jelezheti azt, hogy az LMP a baloldali szavazók helyett elkezdett a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazókra pályázni, Schiffer úgy fogalmazott, a mai politikai palettán értelmezhetetlen a bal-, és jobboldali felosztás. Az LMP-s képviselő magát baloldalinak tartja, és meggyőződése, hogy a világban ma a globalizáció-kritikai, ökopolitikai irányzatok jelentik a baloldalt. Nem lehet viszont figyelmen kívül hagyni a Fideszben csalódott szavazók tömegeit, akik közül sokan korábban az MSZP-re szavaztak, azaz nem tekinthetők jobboldali választóknak. Schiffer úgy fogalmazott, ha az ellenzéki pártok pusztán elkezdenék maguk között felosztani azt a másfél millió szavazót, akik 2010-ben a Jobbikon kívüli ellenzékre szavaztak, akkor Orbán Viktor "nyugodtan hátradőlhet és rendelhet egy kávét". Kérdésünkre, hogy elvállalja-e újra a frakcióvezetői posztot, a politikus kijelentette: egyelőre nem döntött, indul-e a posztért.



Molnár Richárd
 (forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=600953&referer_id=friss)
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger