Az adatok helyett a fókuszban a központi bankok állnak

2014. ápr. 12.




  • Az adatok helyett a fókuszban a központi bankok állnak          Tényleg nem értem, hogyan működik mindez. Az USA-beli újonnan regisztrált munkanélküliek állománya jelentősen csökkent, ami által a gondosan megfigyelt, négyhetes mozgóátlag új minimum szintre csökkent ebben a gazdasági ciklusban. Mindazonáltal a szerdán közzétett FOMC jegyzőkönyv lecsengése dominált, és a Fed Alapok kamatlábakkal kapcsolatos várakozások egyszerűen összeomlottak – 10,5 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén (2017. március). A részvénypiacokon tapasztalható csökkenés a technológiai vállalatok és a közösségi médiák részvényeiről átterjedt a piac szélesebb körére; az S&P 500 index 2,1%-kal csökkent idén először, és magával ragadta a 10 éves futamidejű kincstárjegyek hozamait (4 bázispontos csökkenés); a dollár általánosságban gyengült. Minimum szintjeit elhagyva erősödött a G10 devizapárjainak felével és több feltörekvő piacokbeli devizával szemben, de az eredmény egyértelmű – a piac arra összpontosít, amit az FOMC mond, nem arra, amire a számok utalnak. Még a Wall Street Journal - amely aligha baloldali kiadvány - szerint is „a pénzügyi piacok a központi bankok szolgái, ahelyett, hogy a gazdaság egészségével törődnének”.
  • Ehhez hasonlóan úgy tűnik, hogy a piac az eurozóna adatait is figyelmen kívül hagyja. Tegnap közzétették az eurozóna márciusi fogyasztói árindexeinek sorozatát, amelyek általánosságban alulmaradtak a várakozásokon; némelyik deflációval határos vagy tovább süllyedt a deflációba. Franciaország fogyasztói árindexe éves szinten +1,1%-ról +0,7%-ra lassult (várt érték: +0,8%), Dánia fogyasztói árindexe éves szinten +0,5%-ról +0,4%-ra lassult (várt érték: +0,5%), Hollandia adata éves szinten +0,4%-ról +0,1%-ra lassult (várt érték: +0,3%), Görögország tovább süllyedt a deflációba -0,9%-ról -1,5%-ra (várt érték: -1,1%), és így volt ez Portugália esetében is: -0,1%-ról -0,4%-ra lassult. Az inflációs ráta csak Írországban emelkedett -0,1%-ról +0,2%-ra. Ez megnehezíti az EKB számára, hogy az övezet célkitűzés alatti inflációját a Németország árszámítási módszerétől való eltéréseknek tulajdonítsa. Ma további adatokat kapunk ezzel kapcsolatban, amikor közzéteszik Németország és Spanyolország végleges fogyasztói árindexét. Továbbra is úgy vélem, hogy az EKB-nak tovább kellene lazítania politikáján, aminek hatására az EUR/USD pár csökkenni fog. Azonban világos, hogy az EKB jobban tolerálja a célkitűzés alatti inflációt, mint gondoltam, és ez a vártnál valószínűleg hosszabb ideig tart. Ha az április 30-án közzéteendő áprilisi inflációs adatok nem mutatnak emelkedést az inflációban, ez legalább az EKB részéről fokozottabb szóbeli beavatkozáshoz vezethet, de a májusi választások miatti politikai „készülődésről” a figyelmet a Tanács növekedés-támogatással kapcsolatos nézeteire terelheti át. Ez vagy az állítólag az ukrán határ mentén masírozó 40 000 orosz katona valóban hatást fog gyakorolni.
  • Japánban is hasonló a helyzet. A Japán Nemzeti Bank várhatóan újabb enyhítési intézkedéseket vezet be az év későbbi részében, mivel a gazdaság lassulása tapasztalható. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a BoJ viszonylag biztos a jelenlegi útvonalat illetően, és nem sieti el a „pályaváltást”. Talán várnunk kell még valamennyit, mielőtt az állami szervek döntést hoznak ösztönzési programjuk bővítéséről.
  • Ma eseményekben szegény a gazdasági naptár. Közzéteszik Németország végleges márciusi fogyasztói árindexét (lásd fent). A végleges adat a kezdeti becsléstől ritkán tér el, így nem okoz jelentős mozgást a piacon. A piac nagyobb figyelmet szentel az előzetes adatnak, amely egy nappal az eurozóna becsült fogyasztói árindexe előtt lát napvilágot. Mindazonáltal megerősítheti az infláció lassulását az eurozóna legnagyobb gazdaságában és általánosságban az euróövezetben.
  • Az USA-ban a márciusi termelői árindex (az élelmiszerek és az energiahordozók kivételével) az előrejelzés szerint éves szinten változatlanul 1,1% maradt, miközben a Michigani Egyetem előzetes áprilisi fogyasztói hangulatindexe az előrejelzés szerint a márciusi 80,0-ról 81,0-re emelkedett.
  • Pénteken senki sem tart beszédet.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger