Gazdasági ÁTTEKINTÉS

2013. nov. 8.


Vissza szeptember végére: Tegnap nagyon izgalmas napunk volt! Először is a cseh központi bank bejelentette, hogy beavatkozik annak érdekében, hogy devizáját, a cseh koronát gyengítse az euróval szemben, mivel az infláció alacsony szintű, a gazdaság pedig lanyha. Majd az EKB rázta meg a piacot a kamatlábak csökkentésével. Amint az EKB elnöke, Draghi megkezdte sajtókonferenciáját, közzétették az USA 3. negyedéves GDP adatának előzetes becslését, amely a vártnál sokkal kedvezőbb lett, és fokozta a Fed fokozatos csökkentésével kapcsolatos várakozásokat. Kezdetben a hírek rendkívül pozitívan hatottak az amerikai dollárra, és a dollár szárnyalt. A hangulat azonban kezdett fordulatot venni, amikor a GDP adat elemei az előzetes adatnál kevésbé tettek kedvező benyomást (a váratlan növekedés nagy része a készletek emelkedéséből ered, amely valószínűleg elapad a jövőben), és Draghi azt a benyomást hagyta az emberekben, hogy a mozgás csak finomhangolási gyakorlat, nem pedig fő politikai változás kezdete volt. Ennek eredményeképpen az EUR/USD pár fokozatosan visszaszerezte veszteségeinek körülbelül felét.
    Számomra úgy tűnik, hogy visszatértünk azon időszak elé, amikor az USA kormánya október elején bezárt. Az EKB könnyített. Ígérete szerint legalább másfél évig enyhítés-párti politikát folytat.  Ezenkívül szükség esetén készen áll a további enyhítésre. Másrészt a Fed-del együtt csupán annak függvénye, hogy mikor vezetnek be megszorítási intézkedéseket, nem pedig az, hogy vajon sor kerül-e azokra. A központi bank álláspontjának ezen kettőssége valószínűleg ismét a Forex piac fő vezéreleme lesz. Szerintem ez a dollárt erősíti a legtöbb olyan devizával szemben, amely esetében nincs hasonló megszorító törekvés – ami jelenleg a legtöbb devizát érinti. Szerintem valószínűleg különösen az EUR/USD párt fogja csökkenteni.
    Az USD/JPY pár kivételt képezett az erős dollár alól: jelentősen csökkent, mivel a Nikkei futures jelentősen esett a New York-i kereskedés során; ennek oka látszólag azon csalódás volt, hogy a japán kormány nem volt képes teljes mértékben liberalizálni az internetes értékesítést a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében, ami megkérdőjelezi Abe miniszterelnöknek a gazdaság újraélénkítésével kapcsolatos terveit. (A tokiói részvények ma reggel 1,8%-kal alacsonyabban nyitottak.)
    Ma ismét nagy eseményre kerül sor: az USA-beli októberi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány és munkanélküliségi ráta közzétételére. A foglalkoztatás várhatóan 120 ezerrel emelkedik (alulmarad a szeptemberi 148 ezres adaton), és a munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint 7,2%-ról 7,3%-ra emelkedik. A munkanélküliségi rátára befolyást gyakorolt a kormány októberi bezárása, mivel a nem dolgozó személyeket akkor is munkanélkülinek tekintik, ha kapnak fizetést. Ezért ebben a hónapban több figyelmet szentelnek a foglalkoztatási adatoknak, míg a munkanélküliségi ráta a háttérbe szorul. Az európai délelőtt során közzéteszik a francia ipari termelési adatot szeptemberre vonatkozóan, amely várhatóan havi szinten 0,1%-kal nőtt, ami lassulást jelent az augusztusi +0,2%-hoz képest. Kanadában az új lakásépítések októberben várhatóan csökkenést mutatnak (193,6 ezerről 190,8 ezerre), míg a munkanélküliségi ráta a becslések szerint októberre vonatkozóan 6,9%-ról 7,0%-ra emelkedett. Az USA-beli szeptemberi személyi jövedelmek és kiadások várhatóan emelkedtek, de ennek üteme nem érte el az augusztusit. A Michigani Egyetem novemberi fogyasztói bizalmi indexe is várhatóan emelkedik. Ez nagyon pozitív lenne a dollárra nézve, mivel jelezné, hogy a kormány bezárása nem csökkentette a bizalmat. Végezetül pedig a Fed elnöke, Ben Bernanke tart beszédet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) eseményén az Izraeli Nemzeti Bank előző elnöke, Stanley Fisher és az USA Kincstárénak előző titkára, Lawrence Summers társaságában. A Fed-től Lockhard tart beszédet a gazdaságról. Az EKB hivatalnoka, Asmussen felszólal egy bankuniós eseményen, az ECB másik hivatalnoka, Mersch pedig Athénban tart beszédet. 


TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger