Piaci Elemzés 2013.10.14.

2013. okt. 14.

Áttekintés

A piacok bizakodók az adósságplafon-zsákutca ellenére A részvények árfolyama emelkedett, a VIX index csökkent, a dollár csökkent, az arany pedig jelentősen csökkent… manapság ez ismerős helyzet. A részvények tovább emelkedtek a mai ázsiai reggelen, bár az S&P 500 futures 0,7%-kal esett a korai európai kereskedésen. A piacok látszólag nem igazán hisznek abban, hogy az USA-beli költségvetésről/adósságplafonról szóló vita zsákutcába került. Egyedül a kincstárjegyek piaca veszi komolyan ezt a fenyegetést: a novemberi és a decemberi hozamok emelkedtek az októberi hozamokkal egyetemben, azonban januártól kezdődően csupán néhány bázisponttal voltak magasabbak, ami jelzi, hogy az emberek csupán úgy vélik, hogy a problémákat kitolják a jövőbe, mivel a két fél tárgyal a megegyezés ügyében, amellyel bizonyos időhöz jutnak a további értekezésekhez.
Nem látok jelet arra, hogy a két fél közelebb került volna a megállapodáshoz. Ellenkezőleg. Úgy tűnik, hogy a republikánusok megijedtek amiatt, hogy a demokraták nem fognak „kompromisszumot kötni” velük, és nem adnak nekik kibúvót arra, hogy „győzelmet” könyvelhessenek el ebben a vitában, amellyel hibát követtek el amiatt, hogy egyáltalán belebocsátkoztak. Manapság nehéz megkülönböztetni a gúnyiratot a tényektől – az egyik magazinban ez a szatirikus cím állt: „Boehner: Obama makacsul visszautasítja a krízis lezárását, amelyet én okoztam” - ezzel eléggé pontos képet fest a republikánusok helyzetéről. John McCain szenátor azt mondta a demokratákról: „ha megpróbálják megalázni a republikánusokat, változás fog beállni az amerikai politikában.”. Ez a büszkeség kérdése, nem a politikáé. A helyzet várhatóan észrevehetően romlik a következő néhány napban, és ennek eredményeképpen a kockázatvállaló kereskedés fordulatot vesz. Az ausztrál dollár ma reggel gyengébb volt; ez volt az egyetlen deviza, amely gyengült az amerikai dollárral szemben, de ennek oka az volt, hogy Ausztráliában a jóváhagyott lakáskölcsönök havi szinten 3,9%-kal csökkentek augusztusban, ami idén az első alkalommal történt meg. A japán jen és a svájci frank ma reggel valamelyest erősödtek, de nem jelentősen.
Ma nem látnak napvilágot adatok az Egyesült Királyságban és az USA-ban, Japánban és Kanadában pedig ünnep van, ezért az eurozóna augusztusi ipari termelése marad a ma közzéteendő, egyetlen fontos mutatószám. Várhatóan havi szinten 0,8%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az előző havi, havi szinten -1,5%-os értékhez képest. A hét egészére nézve a fókuszban Kína havi adatai állnak. Ma reggel közzétették a fogyasztói árindexet és a termelői árindexet szeptemberre vonatkozóan (éves szinten 3,1%-os és éves szinten -1,3%-os lett, mindkettő bizonyos mértékű gyorsulást jelez az előző hónaphoz képest). Pénteken közzéteszik a 3. negyedéves GDP adatokat, a szeptemberre vonatkozó ipari termelést, befektetett eszközökbe való befektetést és viszonteladói értékesítést. A másik fő esemény a ZEW felmérés keddi közzététele. Az USA-ban két Fed felmérés lát napvilágot – Empire State és Phili Fed – az új lakásépítések és a konjunktúramutató mellett. Az Egyesült Királyságban a befektetők a legfontosabb, egyesült királyságbeli foglalkoztatási adatokra (szerda) és a viszonteladói értékesítésekre (csütörtök) várnak.

A Piac


EUR/USD


• Az EUR/USD pár emelkedett, miután a demokrata és a republikánus vezetők nem oldották meg a költségvetéssel és az adóssággal kapcsolatos patthelyzetet. Az árfolyam ellenállásszintre talált a lila csökkenő tartomány felső határán, és a korai európai kereskedés során teszteli az 1,3564-es (E1) ellenállásszintet. Ezen akadály egyértelmű áttörése a rövid távú tartományból való kilépést jelezné, és megcélozza a rövid távú maximum szintet az 1,3644-es (E2) szinten. Azonban az árfolyam csökkenő útvonalán marad, míg az RSI és az MACD mutatószámok továbbra is kék ellenállásszintjük alatt vannak. Ennek eredményeképpen a korábbi elemzésekben említett korrekciós fázist továbbra is érvényben lévőnek tekintem.
• Támaszszint: 1,3461 (T1), 1,3400 (T2), 1,3324 (T3).
• Ellenállásszint: 1,3564 (E1), 1,3644 (E2), 1,3706 (E3).

USD/JPY


• Az USD/JPY pár az európai kereskedést medve jellegű hézaggal nyitotta, mivel a befektetők biztonsági befektetési eszközt kerestek az USA-beli aggasztó helyzet miatt. A pár ellenállásszintre talált a szept. 11. és okt. 8. közötti csökkenő mozgás 50%-os Fibonacci visszatérési szintjén, és az írás idején a 97,86-os (T1) támaszszint és a 98,57-es (E1) ellenállásszint között van. Ha az értékesítési nyomás felülkerekedik a vételi nyomáson, az árfolyam várhatóan teszteli a 97,86 (T1) korlátot. Az RSI éppen most hagyta el túlvásárolt tartományát, és az MACD lefelé áttért indító vonalán egy bika jellegű tartományba, ami kedvez a csökkenő hullámnak.
• Támaszszint: 97,86 (T1), 97,00 (T2), 96,55 (T3).
• Ellenállásszint: 98,57 (E1), 99,05 (E2), 99,66 (E3).

EUR/GBP


• Az EUR/GBP pár valamelyest emelkedett, és a 0,8462-es (T1) támaszszint és a 0,8503-as (E1) ellenállásszint között maradt. Az európai kora reggel során a pár valamelyest ezen ellenállásszint alatt található. Ha a bikák képesek azt magasabbra lendíteni, várhatóan hosszabbítások indulnak a 0,8552-es (E2) ellenállásszint felé, a korábbi csökkenő hullám 161,8%-os Fibonacci hosszabbítási szint közelébe. Mindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagynunk a mutatószámok és az árfolyam közötti rövid távú negatív divergenciát, amely lassuló, bika jellegű momentumot jelez.
• Támaszszint: 0,8462 (T1), 0,8428 (T2), 0,8388 (T3).
• Ellenállásszint: 0,8503 (E1), 0,8552 (E2) és 0,8631 (E3).

Arany


• Az arany jelentősen esett annak ellenére, hogy az USA-ban patthelyzet áll fenn, és lefelé áttörte az 1277-es korlátot (pénteki támaszszint). Röviddel ezután a nemesfém visszapattant az 1261-es (T1) szintről, és valamelyest emelkedett. Szerintem az ár távolodott kék csökkenő trendvonalától, és várhatóan növekvő visszafordulás következik be a közeljövőben. Az RSI mutatószám megerősíti ezt a gondolatot, mivel úgy tűnik, hogy készen áll a túlértékesített tartomány elhagyására. A nemesfém azonban kék csökkenő trendvonala alatt marad, míg az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag alatt van, ami megerősíti, hogy a csökkenő trend továbbra is érvényben van.
• Támaszszint: 1261 (T1), 1242 (T2), 1221 (T3).
• Ellenállásszint: 1277 (E1), 1291 (E2), 1316 (E3).

Olaj


• A WTI pénteken csökkent, mivel az USA-beli törvényhozók nem tudtak megállapodásra jutni az adósságplafon növeléséről, és aggodalomra ad okot, hogy a lehetséges késlekedés lassítja a gazdasági növekedést és csökkenti az üzemanyag iránti keresletet. Az ár lefelé áttörte a 102,23-as szintet, és elérte a 101,02-es (T1) padlót (a várakozásoknak megfelelően). Ezen támaszszint érintése után az árfolyam emelkedett, és ismét valamelyest a 102,23-as (E1) szint alatt van. A csökkenő trend továbbra is érvényben van, mivel a WTI tovább követi a csökkenő útvonalat, míg mindkét mutatószám kék csökkenő vonala alatt marad. A medvék azon képtelensége azonban, hogy a WTI-t a 101,02-es (T1) padló alá vigyék, jelzi, hogy a csökkenő trend momentuma esetleg gyengülni kezdett.
• Támaszszint: 101,02 (T1), 99,26 (T2), 97,36 (T3).
• Ellenállásszint: 102,23 (E1), 104,19 (E2), 106,06 (E3).

REFERENCIA valutaárfolyamok - NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei



Piaci Összefoglaló

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger