13 milliárdos bírság vár a JPMorganre

2013. okt. 20.

Rekordösszegű, 13 milliárd dolláros peren kívüli bírságban egyezett meg a JPMorgan Chase & Co pénzügyi szolgáltató az amerikai igazságügy-minisztériummal - jelentette a Reuters hírügynökség, meg nem nevezett, bennfentes tájékoztatókat idézve.


A 13 milliárdos bírság lesz a legnagyobb összeg, amelyet egyetlen vállalat egy összegben valaha is fizetett az amerikai kormánynak peren kívüli megállapodásban. A bírságot azért kell megfizetni, mert elsőrangú minősítésű kötvényeket bocsátottak ki 2005 és 2007 között nem elsőrendű (subprime) és más nagy kockázatú jelzálogkölcsönök fedezetével. Az igazságügyi vizsgálat szerint ez a módszer megtévesztette a kötvények befektetőit.

Az ügyek egy részéért nem közvetlenül a JPMorgan felelős, hanem két másik pénzintézet - a Washington Mutual jelzálogkölcsönző és a Bear Stearns befektetési bank -, amelyeket a JPMorgan 2008-ban felvásárolt. A JPMorgan az Egyesült Államok legnagyobb és a világ második számú pénzügyi szolgáltatója a mérlegfőösszeget tekintve.

Bár az összeg rekordméretű egyedi és egyszeri büntetés az amerikai vállalatok történetében, a JPMorgan terhe még növekedhet. Erre vall, hogy e hónap elején a pénzügyi szolgáltató közölte: összesen 23 milliárd dollárt tartalékol peren kívüli megállapodásokra és jogi költségekre az ellene folyó számtalan vizsgálat miatt, amelyek a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság előtt és közben elkövetett, állítólagos szabálytalanságokra és hanyagságokra vonatkoznak.

Az amerikai kormány az eddigi legnagyobb egyedi megállapodását tavaly novemberben kötötte a BP olajtársasággal. A BP 4,5 milliárd dollár bírságot fizet az amerikai kormánynak a Mexikói-öbölben 2010. áprilisban történt olajfúrótorony-katasztrófa miatt. A BP összes terhe eddig 42 milliárd dollár, ebben benne van az áldozatoknak, illetve hozzátartozóiknak járó 7,8 milliárd dollárnyi kártérítés és a környezet helyreállításának költsége is.

Az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb egyedi, peren kívüli kártérítését a Bank of America fizeti, szintén jelzálogkölcsön-ügyletek miatt. A 2011. júniusban kialkudott összeg 8,5 milliárd dollár, de ez nem az amerikai igazságügy-minisztériumnak jár, hanem az állítólag megtévesztett intézményi befektetőknek.

A legnagyobb teljes kártérítés eddig az a 246 milliárd dollár, amelyet egy 1998-as megállapodás szerint az öt legnagyobb amerikai dohánygyárnak kell megfizetnie 25 év alatt részletekben az ötven amerikai szövetségi állam helyi egészségügyi költségvetésének.

A csoportos ügyekben a második helyezett az amerikai szövetségi kormány tavalyi, 25 milliárd dolláros megállapodása a Wells Fargóval, a JPMorgannel, a Citigrouppal, a Bank of Americával és az Ally Financiallel, mert ezek a pénzintézetek állítólag visszaéléseket követtek el nem fizető adósok ingatlanainak lefoglalásakor.
MTI
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger