Ezért van történelmi mélyponton az infláció

2013. ápr. 12.

Harmincnyolc éves mélypontra süllyedt az infláció márciusban, a 2,2%-os mutató mellett azonban a maginfláció viszonylag magasan maradt (3,4%). Az MNB ma megjelent inflációs mutatói azonban jóval kedvezőbb képet rajzolnak fel az alapfolyamatokról is.

Az első negyedév során mélyen maradt a jegybank mindhárom alapinflációs mutatója. A 2012 második felében süllyedésnek indult indexek 1,5-2 százalék között mozogtak, ami megerősíti azokat az elemzői véleményeket, melyek a dezinflációs folyamat tartósságát hangsúlyozzák.
Ezért van történelmi mélyponton az infláció

A legfontosabb talán az indirekt adóktól szűrt maginflációs mutató, ami 1,7%-on állt február után márciusban is. Ebből az indexből nem mechanikusan szűri ki a jegybank a közvetett adó árfelhajtó hatását, hanem megpróbálja megbecsülni, hogy mi az, ami az adóemelésekből ténylegesen átgyűrűzik az árakba, és csak azzal korrigálja a mutatót. Ez elvileg kisebb korrekciót okozna csak, ám a mutató így is 0,5%ponttal kisebb a fő inflációs mutatónál, ami arra utal, hogy az alapfolyamatokban nincs érdemi inflációs nyomás.

Az indirekt adóktól szűrt maginflációs mutató (hasonlóan a többi szűrt mutatóhoz) nem tartalmazza a rezsicsökkentés hatását, leginkább úgy lehetne felfogni, mint hatósági és adódöntésektől megtisztított piaci alapú infláció. Ez azt jelzi, hogy - 2011 közepétől - az igaz árfelhajtó tényezők a kormányzat árbefolyásoló lépései voltak.

A mutató alacsony szintje természetesen nem zárja ki, hogy (akár további kiigazítási lépések, akár a korábbi magas inflációs környezet miatt magasan ragadó várakozások következtében) a későbbiekben emelkedjen a mutató, erre elsősorban a a belső kereslet élénkülésével együtt kerülhet sor. A keresletérzékeny termékek inflációja azonban egyelőre szintén igen alacsony, ahogy a fenti ábrán is látható. Ez is mutatja, hogy a hazai dezinflációs folyamat nem csak olyan ideiglenes hatásokon alapul, mint a rezsicsökkentés, hanem az elmúlt évek folyamatosan csökkenő fogyasztási szintje is jelentős szerepet játszik benne. Ez utóbbinak az inflációs várakozásokra is tartósabb hatása lehet.

forrás: portfolio.hu
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger