Fundamentális Elemzés 25.03.2013 (arany, olaj, eur/usd stb.)

2013. márc. 26.

Áttekintés

Megoldás Ciprusnak! Nem feltétlenül a legjobb megoldás Ciprus számára, de megakadályozza a bankrendszer rendezetlen összeomlását, és az ország az eurozónában maradhat. A megállapodás hatására az EUR/USD pár a ma reggeli nyitáskor emelkedett, de nem érte ez az egy héttel ezelőtti szintet, mielőtt bejelentették az első segélytervezetet Ciprusnak (amelyet később elvetettek). A korábbi szintre való visszatérés képtelensége hatására valamelyest megingott az eurozónába vetett bizalom.
Ez az első negyedév utolsó hete, ezért egyes pozíciók fedeződni látszanak. A jelenlegi piaci kontextusban ez valószínűleg a dollár eladását jelenti – ahogyan az hétfő reggel történt. A hetet lerövidíti a nagypénteki ünnep, amelyet sok európai országban, az USA-ban és számos más országban ünnepelnek. A Fed elnöke, Bernanke és több munkatársa, továbbá az RBA elnöke, Stevens beszédet tart ezen a héten (Bernanke, aki egy mai konferencián szólal fel, valószínűleg nem tesz hozzá sokat a múlt heti FOMC értekezlet utáni nyilatkozatához).
Ezen a héten az USA-ban közzéteendő adatok között szerepel a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, több Fed felmérés, a személyi jövedelem és kiadás, illetve fogyasztói bizalmi felmérések valamint több lakáspiaci mutató. Európában az eurozóna hangulati indexei, a pénz- és hitelnövekedési indexek és a vezető gazdasági indexek közzétételére kerül sor; ezen kívül napvilágot látnak a német viszonteladói, munkaerő-statisztikai és fogyasztói bizalmi indexek. Az adatok várhatóan az USA és Európa növekedési közötti hézag mélyülését jelzik, és az EUR/USD pár emiatt nem nő tovább. Japán a szokásos hó végi adatokat teszi közzé, beleértve a munkaerő-piaci statisztikákat, a fogyasztói árindexet és az ipari termelési mutatókat.

A Piac

EUR/USD


• A Ciprussal kapcsolatos megállapodás bizonyos mértékű stabilitást hozott vissza a párnak, de mindazonáltal az egész ügy rávilágított az eurozónabeli döntések nehézségeire és a valódi közös piac akadályaira, például a bankok felügyeletére. A tőkeellenőrzések bevezetése Cipruson ellentétes a közös piac elgondolásával. Az euró ismét kapott egy kockázati felárat, ami valószínűleg módosítja a sáv központját, és csökkenés várható.
Az EUR/USD ellenállásszintre talált a csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintjén, amely az elmúlt hét hétben történt. A napi ellenállásszint valószínűleg az 1,3050–1,3080 tartományba esik; a további trendvonalbeli ellenállásszint sokkal alacsonyabban, 1,2980-on lesz, a lehetséges támaszszint 1,2940.

USD/JPY


• Az USD/JPY kissé csökkent, mivel a befektetések visszaáramlottak a dollárba, mivel az eurozóna kockázata miatt visszatértek a kockázatos eszközökhöz. Várakozunk a BoJ új elnöke, Kuroda híreire, aki holnap tart beszédet az országgyűlésen. Valószínűleg nehéz lesz neki megfelelni a piac eleve magas elvárásainak.
Az USD/JPY trendvonalbeli támaszszintre talált pénteken, majd visszapattant, és visszatérésben volt, mivel úgy tűnt, hogy ciprusi megegyezés nélkül megyünk neki a hétvégének. A mai trendvonalbeli ellenállásszint valószínűleg 94,15, de mivel a ciprusi hírek felélesztik a „kockázatvállaló” hozzáállást, szerintünk a pár ismét a 95,8-as ellenállásszint felé halad.

USD/CHF


• A dollár ma reggeli veszteségei átterjedtek a svájci frankra, ami eléggé furcsa, mivel a CHF biztonsági devizának minősül az eurozóna problémáival szemben, és várhatóan gyengülni fog a ciprusi helyzet rendeződése után. Valamelyest esett az euróval szemben, de nem annyit, mint az amerikai dollárhoz képest, ami miatt az USD/CHF pár csökkent. Szerintünk az USD/CHF csökkenése fundamentális szempontból nem ésszerű, és visszatérés várható.
További csökkenés valószínűleg támaszszintre talál 0,934 körül, amely koncentrálja a 200 napos és az 50 napos mozgóátlagot, amelyek az „arany áttérés” (golden cross) határán vannak. Mivel azonban Brüsszelben jó hírek láttak napvilágot Ciprussal kapcsolatban, úgy tűnik, hogy a svájci frank mind biztonsági deviza veszít vonzerejéből, és valószínűbb a 0,944 felé haladás, amely a február óta tartó növekvő trend 23,6%-os visszatérési szintje.

Arany


• Az arany kissé csökkent a péntek reggeli szintjéről, mivel Ciprus EU-val fennálló vitájának megoldása fő kockázatot küszöbölt ki a piacról. Mivel az USA kincstárjegyeinek hozamai emelkednek, mert a befektetéseket visszaallokálják a kockázatos eszközökbe, és a részvények árfolyamai ma reggel erősödtek, úgy tűnik, hogy az arany vonzereje csökkenni fog, ezért az arany ma fundamentális alapon várhatóan tovább gyengül.
Az arany esetleg eléri a 38,2%-os Fibonacci támaszszintet (1603,50 $), a trendbeli ellenállásszint pedig kb. 1591 $. Úgy tűnik, hogy az ellenállásszint 1618 $, amely a februári csökkenő trend 50%-os visszatérési szintje. A sztochasztikus eladási jelek a H1, a H4 és a napi grafikonon, valamint az RSI-trendvonal valószínű megtörése továbbra is alátámasztja azt a nézetet, hogy a biztonsági befektetési eszköz további csökkenés elébe néz.

Olaj


• A WTI erősen emelkedett a ciprusi megállapodási határozat hatására, amely nagymértékű kockázati tényezőt küszöbölt ki a világgazdaságból. A Brent is erősödött, de nem olyan nagy mértékben, folytatván a Brent/WTI hézag kitartó szűkítését.
A napi támaszszint látszólag 93,35 $; a valószínűleg tesztelendő ellenállásszint kb. 94,90 $, amely közel van a februári csökkenő trend 61,8%-os visszatérési szintjéhez, amely találkozik a felső Bollinger sávval és az 50 napos mozgóátlaggal.

REFERENCIA valutaárfolyamok - NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei



Piaci Összefoglaló

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger