Fundamentális Elemzés 06.03.2013

2013. márc. 6.

Áttekintés

Az USA szolgáltatási szektorának vártnál jobb beszerzési menedzser indexe (PMI) hatására a Dow Jones tegnap szárnyra kapott, és rekordszintre emelkedett. Az ennek megfelelő európai adatok nem voltak ilyen kedvezőek. Bár a végső becslés az eurozóna összetett PMI-indexe jobb volt a gyorsbecslésnél, még mindig a januári értékek alatt volt, ezért az üzleti tevékenység visszaesését jelzi. A Németország és Franciaország közötti divergencia most a legnagyobb a felmérés elmúlt 15 éve során, és Franciaország semmi esetre sem az eurozóna leggyengébb országa.
Az USA Dow index rekordjára visszatérve: a heti változásban fennálló korreláció az S&P 500 és a DXY-index között -43%, ami azt jelenti, hogy a „kockázatvállalás” negatív a dollárra nézve, ám nem olyan jelentős mértékben. Ez tavaly augusztusban -71% volt. Ez talán részben megmagyarázza, miért rekedt meg a dollár. Ezenkívül nő a bizalom aziránt, hogy Olaszország elkerüli a vészhelyzetet; részvénypiacán tegnap 2,8%-os növekedést könyvelhetett el, a Németországhoz viszonyított BTP-különbség 17 bps-sel csökkent.
Ma látnak napvilágot az eurozóna gyorsbecslés adataival megegyező GDP adatai; lehet, hogy tájékoztatást nyújtanak, de nem okoznak mozgást a piacon. Az USA-ban az ADP foglalkoztatási adatai kerülnek górcső alá a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány pénteken közzéteendő adatai előtt, bár ezek nem valami jó előrejelzők. A gyári megrendelések és a Bézs Könyv (Beige Book) is a figyelem középpontjában áll majd; a piaci várakozások szerint csökkenés következik be a gyári megrendelésekben.

A Piac

EUR/USD


• Mérsékelt bizalom látszik visszatérni az EUR/USD párhoz; az Olaszországgal kapcsolatos pánik elhalványulóban van. Mivel úgy tűnik, hogy a piac hosszú ideje nem hajlandó vagy képtelen 1,30 alá vinni, sokkal valószínűbb, hogy valamelyest emelkedni fog.
A pár az RSI-9 napos mozgóátlag áttérés és a sztochasztikus mutató áttérésének küszöbén áll, bár mindkettő kis lejtőn van. Ma eléggé erős záró ellenállásszintre számítunk 1,308 szinten, mivel a július-február időszak növekvő trendjének 38,2%-os visszatérési szintje és a csökkenő trendvonal átfedik egymást. Szerintünk ma nem fog megtörni az ellenállásszint; ma kis mozgás várható a párban, mielőtt nagy valószínűségű piaci mozgást előidéző hírek érkeznek az eurozónából, majd holnap és pénteken az USA-ból.

USD/JPY


• A jen talán várakozó álláson van április 4-ig, amikor az új Monetáris Politikai Tanács a valószínű elnök, Kuroda vezetése alatt mozgást kelt majd. Mindazonáltal érdemes jegyezni, hogy az USD/JPY egyhónapos „risk reversal” értéke nulla alá esett az elmúlt hónapban (július óta először), ami jelzi, hogy az opciós kereskedők rövid távon az USD/JPY csökkenése mellett teszik le voksukat. Ha elhalványulnak az Olaszországgal kapcsolatos félelmek, az USD/JPY emelkedni fog, ami azt jelenti, hogy az EUR/JPY jó képet nyújt az eurozóna helyzetéről.
A pár visszaszerezte reggeli veszteségének egy részét a későbbi kereskedés folyamán, kissé alacsonyabban zárt, és folytatta múlt havi uralkodó kitérő trendjét. Amint tegnap elhangzott, valószínűleg a 92,2-92,5 trendvonalbeli támaszszint tesztelésére kerül sor, mielőtt az ár ismét visszapattan, hogy megőrizze a hosszú távú „bika” jelleget és a növekvő trendet.

USD/SEK


• A svéd koronát támogatta, hogy a szolgáltatási szektor PMI-indexe januárban jelentősen emelkedett (52,6-ról 54,6-ra), mivel az új rendelések és a foglalkoztatás jelentősen hozzájárult a pozitív helyzethez. Eszerint a SEK erőssége igazából nem okoz problémát a gazdaságban.
Mivel az USD/SEK ténylegesen eléri a 2 napja kitűzött kétnapos 6,366-os célt, szerintünk ismét meg kell vizsgálnunk a párt. Mivel ellenállásszintje a 2011. május–2012. június időszak 61,8%-os visszatérési szintjénél van, és végbemegy az RSI-9 napos mozgóátlag áttérés, hosszú távon fenntartjuk „medve” nézetünket. Mindazonáltal esetleg napközbeni támaszszintre találhatunk 6,335-ös szinten, amely a csökkenő tartomány korábbi növekvő trendvonala; ezután folytatódó alakzat rajzolódik ki a „medve” jellegű trend folytatása előtt; a jövő héten 6,281-re emelkedhetnek az árak.

Arany


• Az arany ára kissé változott a hirtelen fordulatú (choppy) kereskedés során, de nem érkeztek főbb hírek az ágazatra vonatkozóan.
Az arany elérte az 1586 $-os célt, majd szinte változatlanul zárt. A nemesfém valószínűleg ismét eléri az 1586 $-t, amely már többször bevált ellenállásszint az elmúlt néhány hét során. Mindazonáltal a kereskedők esetleg jegyezhetik, hogy az aranyban lévő bármely „bika” pozíciót gondosan meg kell figyelni konkrét célkitűzésekkel, mivel a nemesfémmel kapcsolatos hosszabb távú kilátások „medve” jellegűek.

Olaj


• Az olaj ára kissé emelkedett Hugo Chavez halálának hírére. Az ország Szaúd-Arábia után a világ 2. legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik. Ám Chavez vezetése alatt Venezuela olajtermelése 30%-kal csökkent, míg a világ más tájain jelentősen nőtt – beleértve az USA termelését. Venezuela a korábbinál sokkal kisebb befolyást gyakorol a világra.
A jegyzett 90,5 $-91 $-os ellenállásszint tesztelés alatt van. Ha kitör erről a szintről, az árak esetleg 92,1 $-92,2 $-ra emelkednek, amely közel van a december közepe-február közepe időszak növekvő trendjének 50%-os visszatérési szintjéhez. Mindazonáltal szerintünk az áru bármilyen emelkedése „tiszavirág életű”, és folytatódik az általános „medve” jellegű alakzat.

REFERENCIA valutaárfolyamok - NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei



Piaci Összefoglaló

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger