Atomtámadással fenyeget Észak-Korea

2013. márc. 8.

Phenjan bejelentette: újabb kísérleti atomrobbantásra és nagy hatótávolságú rakéták felbocsátására készül, amelyekkel az "esküdt ellenséget", az Egyesült Államokat veszi célba.


"Az Egyesült Államok elleni évszázados harc új szakaszában nem rejtjük véka alá azt, hogy különféle műholdak és nagy hatótávolságú rakéták - amelyek felbocsátását folytatjuk -, illetve a végrehajtandó átfogó atomkísérlet az esküdt ellenségünket, az Egyesült Államokat fogja célba venni" - olvasható a Kim Dzsong Un vezette legmagasabb katonai testület, az úgynevezett Állami Védelmi Bizottság közleményében.
A fenyegető tájékoztató két nappal az után jelent meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és szigorította a sztálinista állami elleni szankciókat, további hat magán- és jogi személyt véve fel az ENSZ tilalmi listájára.
A phenjani védelmi bizottság közleményében leszögezte, hogy szembeszegül minden ENSZ-szankcióval, amely szerinte törvénytelen és illegitim. Közölte, hogy az Egyesült Államok által "kieszelt" BT-határozat elfogadásával a legveszélyesebb szakaszába lépett az Észak-Koreával szembeni ellenséges politika.
A keddi BT-határozat után egy nappal a phenjani külügyminisztérium közölte, hogy nem lesznek többé a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló hatoldalú tárgyalások, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét.
A dél-koreai sajtóban csütörtökön olyan hírek láttak napvilágot, hogy Észak-Korea befejezte a harmadik atomrobbantás előkészületeit, és talán már elkövetkező napokban végrehajtja az újabb nukleáris kísérletet. A Dong-A Ilbo című lap katonai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Észak-Korea északi részén található Punggye-ri nukleáris gyakorlóterepen kiástak egy új alagutat, elhelyezték benne a kísérlethez szükséges berendezéseket, csatlakoztatták a kábeleket, majd az alagutat bebetonozták.
Észak-Korea 2006-ban, majd 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást ugyanezen a nukleáris gyakorlóterepen. Szöuli vélemények szerint ezúttal dúsított urániummal ellátott atombombát fog felrobbantani, tekintettel arra, hogy plutóniumkészletei korlátozottak. A dél-koreai hírszerzés egyik illetékese szerint Észak-Korea évente 40 kilogramm dúsított urániumot tud előállítani, ami két nukleáris robbanószerkezet elkészítéséhez elegendő.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger