Fundamentális Elemzés 26.02.2013

2013. febr. 26.

Áttekintés

A piacokon hirtelen felelevenedik a kockázat gondolata. Miután az olasz választások eredményeként „bizonytalan” parlament jött létre, a részvénypiacokon világszerte nagymértékű zuhanás volt tapasztalható, a VIX-index 34%-kal szárnyalt, az arany rallyzott, és még a jen is ismét divatba jött „biztonsági devizaként”.
Az olasz választások „intézményellenes” kimenetelére világosan fény derült abból a tényből, hogy a szavazók több mint fele olyan pártokat támogatott, amelyek elutasítják az EU politikai konszenzusát és azt a megszorítási programot, amely Brüsszel (Bonn támogatásával) szerint szükséges az eurozóna összetartásához. Az eredmény kapcsán felmerül az a kényes kérdés, hogy az EKB továbbra is elkötelezett marad-e a „minden szükséges lépést megteszünk” elvhez az eurozóna összetartása érdekében, még akkor is, ha a szóban forgó országok nem osztoznak ebben az elkötelezettségben.
Ma több lakáspiaccal kapcsolatos mutató lát napvilágot az USA-ban, beleértve az új otthonok eladását és az S&P/Case-Shiller lakásárindexet. Európában nem tesznek közzé főbb mutatókat. A piacok mindenesetre az olaszországi politikai fejleményeket veszik górcső alá, ahol Berlusconi újraszámlálást szorgalmaz. Az olasz kincstár ma hathónapos lejáratú kincstárjegyeket, holnap pedig öt- és tízéves lejáratú jegyeket értékesít, amely jó próbája a befektetési hajlandóságnak.

A Piac

EUR/USD


• Draghi eurozóna összetartására vonatkozó ígérete „valamit valamiért” helyzetbe torkollott: az EKB szükség esetén megvásárolná egy periférikus ország kötvényeit, de csak akkor, ha az ország elfogadja a gazdasági megszorításokat. Az olasz szavazók azonban világosan elutasították azon feltételeket, amelyeket az EU intézményei szabnának meg. Ezáltal ismét fennáll a kockázata az eurozóna felbomlásának, és ezáltal a közös deviza árfolyama valószínűleg csökkenni fog, amíg ismét el nem hárítják a viszontbiztosítási kockázatot.
A pár tegnap zuhant a rendkívül volatilis kereskedés során. A 270 pip-es high-low variancia a legnagyobbra emelkedett a 16 hónap során. Az a tény, hogy képtelen kitörni az erős ellenállásszintről, és a július-februári időszak növekvő trendjének 38,2%-os visszatérési szintje alatt zárt, a csökkenő trend folytatódására enged következtetni. Elértük az 1,3116-os célkitűzést, és az 1,302-t vesszük célba, lehetséges ellenállásszintet jegyezve az 1,312-1,314 tartományban, ami által a 38,2%-os visszatérési szint és a csökkenő tartomány alsó trendvonala egymás felé tart. A napon belüli kereskedők esetleg fontolóra vehetik ezen szinteket mai célkitűzésként, mivel visszatérés várható a tegnapi zuhanás és a Bollinger sávokhoz viszonyított szélsőséges árak hatására. A hosszabb távon kereskedők esetleg megcélozhatják az 1,291-et, amely közel van az 50%-os visszatérési szinthez.

USD/JPY


• Japánban egyre több jel utal arra, hogy Abe miniszterelnök az Ázsiai Fejlesztési Bank elnökét, H. Kuroda urat fogja kinevezni a Japán Nemzeti Bank elnöki posztjára. Kuroda hosszú ideje ismert ösztönzőbb jellegű politikájáról a BoJ részéről, és nem fog a magasabb USD/JPY útjában állni. Mindazonáltal a piac tegnap lerázta a kockázatot, és az USD/JPY összeomlott. Emelkedés akkor várható, ha visszatér a stabilitás – bármikor.
Az USD/JPY kitört felső tartományából. Az egynapos csökkenés olyan „magnitúdójú” volt, hogy a november közepe óta tartó emelkedés 23,6%-os visszatérési szintjét eredményezte. Ez a támaszszint 91-en elég erős volt, mivel korábbi trendvonalbeli támaszszinthez és az alsó Bollinger sávhoz is koncentrálódik. Ezen támaszszintet jegyezve magasabbra, 93,4-re tűzzük ki a kezdeti célt.

USD/CHF


• Mivel a pénz kiáramlott az euróból, átáramlott más biztonsági devizába: a svájci frankba. A frank ez euróval és az amerikai dollárral szemben is erősödött. Természetesen az EUR/CHF párnak megvan az alsó határa, és ezt már majdnem elértük, ám az USD/CHF pár még tovább csökkenhet.
Az USD/CHF csökkenő kereskedési tartománya folytatódni látszik, mivel a 14 napos sztochasztikus mutató áttér a túlvásárolt tartományba, valamint RSI-mozgóátlag áttérés áll küszöbön. Az a tény, hogy jelenleg a csökkenő tartomány felső trendvonalán vagyunk, magabiztosságot nyújt a pár eladásához. Valamelyest aggodalomra ad okot az, hogy a kereskedés az elmúlt néhány napban az 50 és a 200 napos mozgóátlag közötti áron zajlott, azonban valószínű, hogy a 200 napos mozgóátlag és a felső Bollinger sáv ellenállásszintet fog képezni. A lehetséges kereskedési cél a pár esetében 0,922, 0,917 és 0,911.

Arany


• Úgy tűnik, hogy az arany korrekciója folytatódik, miután kitört a 23,6%-os visszatérési szintről. Mivel Európában egyre fokozódik a bizonytalanság és a VIX-index a csúcsokra hágott, átmeneti visszatérés tapasztalható a biztonsági devizák irányába. Az 1603 $, a 38,2%-os visszatérési szint a mai napra reális célnak tűnik, bár hosszabb távon fenntartjuk „medve” szemléletünket.

Olaj


• Az olajnak nem sikerült fenntartania a korai kereskedésben végbement erősödését, és legalacsonyabb szintje közelében zárt, a december közepe-február közepe időszak növekvő trendjének 50%-os visszatérési szintjén. Szerintünk a 92,5 $ lehetséges, bár gyenge ellenállásszint, ezért célba vesszük a 91 $-t, amely közel van a 61,8%-os visszatérési szinthez. Mivel a 9-50 napos mozgóátlag-áttérés fenyeget – ami eléggé megbízhatónak bizonyult a WTI esetében –, a tegnapi erősödés ellenére bízunk ebben a célkitűzésben. Az ár is erős támaszszintként funkcionálhat, mivel találkozik a 200 napos mozgóátlaggal.

REFERENCIA valutaárfolyamok - NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei



Piaci Összefoglaló



TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger