Hová tart az egészségügy? Miért fizetünk TB-t?

2012. dec. 29.

A következő történeteket nevek és helyek megváltoztatása mellett fogom elmesélni. Olvasóink küldték be a történeteket mi összeollóztunk pár érdekes esetet. Célunk nem az orvosok hibáztatása, hanem a most működő rendszeren való elgondolkodtatás! Nem kellene-e alapjaiban újragondolni a dolgokat?

01. Piroska és Béla, Győrben laknak a 17. körzetben. Béla elmeséli nekünk a történetet:

-Délelőtt 9-10 óra körül a barátnőm hasa nagyon begörcsölt és hányinger, hidegrázás meg mindenféle fene kijött rajta hirtelen, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Mondom: Bébi öltözz, megyünk a háziorvoshoz, mert itt már a C vitamin kevés lesz. Úgy 10:45 re oda is értünk a rendelőhöz (amihez ki van írva a mi körzetünk), de kiderült, hogy csak délután 13:00-tól lesz a mi háziorvosunknak rendelése. Ekkor észrevettem, hogy a mellette lévő 2 rendelőben ott az orvos és rendelés folyik. Beálltunk a sorba és megvártuk míg kijön valaki tajkártyát szedni, de csak ezután jöttem rá, hogy hoppá ez Magyarország, itt nem mennek ilyen simán a dolgok. Ugyanis mind a két helyről elküldtek minket (jobban mondva nem is fogadtak) azzal az indokkal, hogy "Nem velünk áll szerződésben!" Magyarul nem abban a körzetben lakok ami után ő fizetést és jutalékot kap, így várjam meg a saját háziorvosomat. ... Ja, de azt felajánlották, hogy ha nagyon nagy a baj mentőt hívnak. ISTENEM, azért mentünk oda, hogy megtudjuk nagy-e a baj.... Szerencsére nem volt nagy baj, pár nap alatt kifeküdte meg egy pár napos diéta rendbe hozta, de az elgondolkodtató, hogy ha ne adj Isten nagy lett volna a baj és nem vizsgálják meg időben kit terhelt volna a felelősség?


 02. Hálapénz:

- Tipikus eset. Bemész az orvoshoz (éppen műteni fognak valamivel) ha nem adsz pénzt előre a dokinak úgy érzed magad, mint egy vágásra váró malac. Az orvos közömbösen viselkedik, megkérdezi az alapvető dolgokat amiket muszáj (szerencsés vagy ha kapsz egy biztató mosolyt) Elkezdődik a műtét, te meg imádkozol, hogy a doki közben ne az esti bevásárláson agyaljon és benned felejtsen esetleg valamit vagy éppen kihagyjon miközben benned turkál.

B verzió: Bemész az orvoshoz, az orvos közömbös. Megkérdezi ki vagy és mivel jöttél, ekkor pár db 20-rest a kezébe nyomsz ő meg  0,5 másodperc alatt a köpenyébe nyomja miközben azt mondja hangosan, hogy a kollégák jól hallják: nem kell ez Uram. Látszik az arcán, hogy kivirul és barátságos érdeklődő üzembe kapcsolja magát. Ettől te is megnyugszol, mert tudod, hogy így már jó kezekben leszel.


Hová tart az egészségügy? Miért fizetünk TB-t? Mit gondolsz ezek átlagos, mindennapi történések vagy kivételes esetek voltak? Veled történt már hasonló? 

Szólj hozzá a témához lent!!




TETSZETT A BEJEGYZÉS?

1 megjegyzés:

  1. Az első történetet folytatom:
    Egy hete súlyos rákos feleségem rosszul lett, mivel egy tüdőgyulladás is végzetes lehet, lementünk az ügyeletre, ahol megvizsgálták, és a sürgősségi ügyeletre küldték a Honvéd kórházba.
    Ott hihetetlen kép fogadott: jajgató betegek,tolókocsin fekvő súlyos betegek, tolókocsis nénik tömege várt-konkrétan 67-en a sorára/sorsára/ Mi leültünk a rideg vaspadra, és vártunk.Közben feleségemet az ájulás kerülgette, ezért kértem a soron kívüli vizsgálatot.
    Na, megkaptam, az egyik ápoló a legutálatosabb stílusában kioktatott, hogy sok a beteg és csak két orvos van, hogy képzelem, hogy velünk kivételeznek? Közben jöttek a mentők és betolták az eszméletlen betegeket sorra. Két óra múlva egy ápoló megvizsgálta a feleségemet, majd sorszámot adott.
    Telt, múlt az idő, a sok borzalom láttán kevés esélyt adtunk magunknak a bejutáshoz. Tizekét órai várakozás után még mindig csak 18-dikok voltunk, éjjel volt, hazamentünk anélkül, hogy ellátták volna beteg feleségemet.
    Azt kívánom csak, hogy a kedves VIP urak, akik szintén ide járnak- csak egy másik részére a kórháznak- akiknek fogalmuk sincs, vagy nem érdeklik, hogy mit művelnek itt az átlag betegekkel, vetődjenek ugyan már el a sürgősségi osztályra és utána döntsék el, hogy mire kell az a sok pénz ! Ha a kedves képviselő, aki minket kéne, hogy képviseljen, ide hordaná családját, és 20 órát várna az ellátásért, mint a többi beteg, talán tenne valami ez ellen az áldatlan, középkori körülmények ellen! Addig mi ezt kapjuk a pénzünkért.

    VálaszTörlés

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger